Matematik

Monotoniforhold

05. marts 2011 af jalh (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En opgave er givet ved følgende:

En funktion f er givet ved

f (x) = x3-4x2+4x+5

Bestem monotoniforholdene for f.

Kære alle,

Kan I forklare mig, hvad jeg skal gøre?

På forhånd tak - Mvh

Julius


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2011 af peter lind

Find f'(x)

Løs ligningen f'(x) = 0

Afsæt fortegn for f'(x) på en tallinje

Når f'(x) > 0 er funktionen voksende

Når f'(x) < 0 er funktionen aftagende


Svar #2
05. marts 2011 af jalh (Slettet)

 Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2011 af JulieOL (Slettet)

Hej.

Jeg sidder og laver den samme opgave og jeg har bestem f '(x) og fået: f '(x) = 3x2 - 8x3 + 4

Men nu ved jeg ikke om jeg kan forkorte den mere, eller om jeg allerede nu skal sætte den ind i diskriminantformlen?

Mvh. Julie
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2011 af peter lind

De -8x3 skal være -8x.

Næste trin er at du  løse ligningen f'(x) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2011 af JulieOL (Slettet)

hm det forstår jeg ikke helt.. skal jeg ikke forkorte den på en måde og så sætte den ind i diskriminantformlen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2011 af peter lind

Du skal løse den tilsvarende andengradsligning. Dertil skal du rigtignok bruge diskriminanten. Du skal ikke forkorte noget


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2011 af JulieOL (Slettet)

men a, b og c er det så: a = 9 b = -8 og c = 4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

f'(x) = 3x2 -8x +4 , a = 3 , b = -8 , c = 4


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. marts 2011 af JulieOL (Slettet)

okay, tak ;)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2013 af kays (Slettet)

giver svaret +- kvadratroden af 28?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvad mener du med "svaret"? Svaret på opgaven består af en monotoniundersøgelse af funktionen f(x).

Hvis du mener løsningen til ligningen f '(x) = 0 , er svaret på dit spørgsmål: "nej".


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. februar 2013 af kays (Slettet)

jeg tågede lidt.. jeg mente at det var den formel man skulle bruge for at finde monotoniforholdene men det er stadig ikk den rigtige, jeg mente (-b+-kvadratroden(b2-4ac))/2a.


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Se #8. Man skal løse 2.-gradsligningen f '(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. februar 2013 af kays (Slettet)

ja. Så betyder det jo at 0 = 3x2 -8x +4, hvilket er en 2.gradsligning, så kan jeg vel også bruge (-b+-kvadratroden(b2-4ac))/2a til at finde monotoniforholdene? eller har jeg misforstået noget

Jeg lagde mærke til at #1 skrev:

Når f'(x) > 0 er funktionen voksende

Når f'(x) < 0 er funktionen aftagende

Men man får et tal over 0 ligemeget om man vælger at addere eller subtrahere i formlen: f(x)=(-8+-4)/-6, er den så aldrig aftagende?


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

f '(x) = 3x2 -8x +4 er et 2.-gradspolynomium hvis graf er en parabel, der vender grenene opad. Man ved så, at f '(x) < 0 mellem dets rødder, og at f '(x) > 0 uden for de to rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Til #15

f '(x) = 0 ⇒ 3x2 -8x +4 = 0 ⇒ 3·(x-2)·(x-(2/3)) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. februar 2013 af kays (Slettet)

hvad? skal man ikke differentiere? så vidt jeg ved vil det blive: 
f'(x)=0
3x2 -8x +4 = 0
3(x2)' - 8(x)' +4 = 0
6x - 8 + 4 = 0
6x - 4 = 0
6x = 4
6/6 = 4/6
x = 4/6

er det rigtigt?

Jeg forstår ikke hvordan du får 3·(x-2)·(x-(2/3)) = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

f '(x) er jo allerede differentieret. man løser ligningen f '(x) = 0 , som er en 2.-gradsligning, og 2.-gradspolynomiet bliver så faktoriseret i #16, så man direkte kan aflæse rødderne.

Din fremgangsmåde i #17 er helt hen i vejret.


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. februar 2013 af kays (Slettet)

har ingen anelse om hvorfor jeg troede at man skulle differentiere.. oh well.
men jeg forstår stadig ikk hvordan du kommer frem til det svar. hvad betyder faktoriseret?

3x2 -8x +4 = 0
3x2 -8x = -4
3x2 = 8x - 4
3 = (8x - 4)/x2
3 = (8 - 4)/x
3x = (8 - 4)
x = (8 - 4)/3 = 1

det ser også forkert ud. Vil du ikke vise mig hvad du har gjort i stedet for at beskrive det ? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Du skal løse en 2.-gradsligning

3x2 -8x +4 = 0

Benyt de metoder, du har lært i grundskolen til at finde rødderne i ligningen. Beregn diskriminanten og dernæst rødderne.

At faktorisere et polynomium betyder at skrive det som et produkt af faktorer. Derved kan man benytte nulreglen til at bestemme polynomiets rødder.


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.