Matematik

Inertimomentet

09. marts 2011 af aaaaaz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle :)

Jeg har en matematikopgave som jeg ikke aner hvad jeg skal stille op med.
Det er:

Bestem inertimomentet for en cylinder, der roterer omkring sin egen symmetriakse

Nogle der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2011 af peter lind

Hvis længden er L, massefylden er ρ og radius er r  får du da inertimomentet for et rør med radius x og tykkelsen dx er ρ*x2*L*2πxdx at I = ∫0rρx3*L*2πdx. Hvis du vil have det udtrykt ved massen, skal du bruge at m = ρ*π*r2*L


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Det er sådan set en fysikopgave. Inertimomentet for en partikel, der roterer omkring en akse (i en cirkel) er defineret som

dI = r2 dm

hvor  r er partiklens afstand fra aksen, og dm er dens masse.

Hvis vi har et cylinderformet legeme, der roterer om symmetriaksenaksen, består det jo af sådanne partikler. Du skal derfor integrere dI over hele cylindren. Hvis cylindren er massiv, må du dele den op i "skaller" med radius r. Massen dM af en sådan skal er proportional med r, fordi den er proportional med omkredsen, og også med tykkelsen dr. Desuden skal vi gange med cylindrens længde L:

dM = ρ·2πr·L dr

Her er ρ massefylden af cylindren. Dette kan sættes sammen til

dI = r2·ρ·2πr·L dr
 

som så skal integrer med r gående fra 0 til cylindrens radius R.

Måske skal du bruge ρ = hele massen / cylindrens rumfang. Giver det mening?


Skriv et svar til: Inertimomentet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.