Matematik

Kølevandsbeholder

09. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Gennem den ene ledning kan en beholder fyldes på seks timer. Gennem den anden ledning kan beholderen fyldes på ti tumer.

Hvor lang tid tager det at fylde beholderen gennem begge rør samtidig? er det ikke 10 timer? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Svaret er nej.

Den søgte tid t i timer er løsning til ligningen

V/t = V/6 + V/10 ,

hvor V er beholderens rumfang.

Hvis fyldetiden gennem den anden ledning også var 6 timer, ville du så sige 6 timer? Nej vel?


Svar #2
09. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 så det er bare 16? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. Genlæs #1 .

Du mener altså, at det tager længere tid at fylde beholderen, når man fylder gennem begge ledninger, end hvis man kun fylder gennem en af ledningerne?


Svar #4
09. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Det er nemlig det jeg synes der er mærkeligt ved ligningen i #1 for jeg mener det tager 10 timer da det højst kan tage så lang tid for når der er gået seks timer vil den ene rør være færdig med at fylde beholderen og så vil der være 4 timer tilbage til den anden ledning har fyldt beholderen op og dermed må det være 10 timer men er dog usikker.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er den samme beholder, der fyldes af begge ledninger. Der er ikke tale om to forskellige beholdere, der fyldes hver for sig. Samtidig med, at der kommer vand fra den ene ledning, kommer der jo også vand fra den anden ledning. Det er vel rimeligt at forvente, at det vil tage kortere tid, når man fylder med begge ledninger, end hvis man kun fylder med den ene ledning. Med begge ledninger i gang må man da forvente en tid, der er kortere end 6 timer. Løs nu ligningen

1/t = 1/6 + 1/10 = (10 + 6)/60 , så t = 60/16 = 15/4 = 3,75 timer = 3 timer 45 min .


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2011 af nb3810 (Slettet)

Vil mene det er:

6*(6/10)=3,6 timer


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er ikke korrekt.

Fyldningshastighederne lægges sammen. Den reciprokke fyldningstid for den kombinerede påfyldning er lig med summen af de reciprokke fyldningstider for komponenterne.


Skriv et svar til: Kølevandsbeholder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.