Matematik

reducering

17. marts 2011 af oreos (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

har lidt problemer med at reducer dette udtryk:

(c-2d)^2+4cd-(c-d)(c+d) =
c^2 +2d^2-4cd....også går jeg lidt i stå

Håber der er nogen som kan hjælpe :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du sjusker med parenteserne ved udregningen af (c-2d)2 . Det er (2d), der skal kvadreres.

(c -2d)2 + 4cd -(c-d)(c+d) = c2 -4cd +4d2 +4cd -(c2 -d2)

                             = 5d2


Svar #2
17. marts 2011 af oreos (Slettet)

hvordan kom du frem til 5d2 ?  Jeg ved at -4cd og +4cd går ud med hinaden, men hvad sker der med parentesen -(c2-d2) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den hæves jo til -c2 +d2


Svar #4
17. marts 2011 af oreos (Slettet)

Tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2011 af IsaacN (Slettet)

Så hjælper jeg lige med forståelsen ved at bruge eksemplerne fra kvadratsætningen, stor fordel at lære dem udenad.

(a-b)2 = a2 - 2ab + b2 :

(c - 2d)2 = c2 -4cd + 4d2

-

(a + b) · (a - b) = a2 - b2

-(c - d) · (c + d) = -c2 + d2

 -

Altså er:

(c -2d)2 + 4cd - (c - d) · (c + d)

lig med:

c2 - 4cd + 4d2 + 4cd - c2 + d2 ⇒ c2 - c2 + 4cd - 4cd + 4d2 + d2 ⇒ d5


Svar #6
17. marts 2011 af oreos (Slettet)

Mange tak for eksemplerne! Det hjalp en del :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er en misforståelse af format at bruge ⇒ mellem udtryk. Man bruger = mellem udtryk, der er lige store. Man bruger ⇒ eller ⇔ mellem udsagn.


Svar #8
17. marts 2011 af oreos (Slettet)

det eneste jeg ikke forstår er hvor du får det der ekstra + 4cd fra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo det midterste led i det oprindelige udtryk.


Skriv et svar til: reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.