Matematik

optimering

27. marts 2011 af tomassongirl (Slettet)

 En stutteriejer skal ved hjælp af 600 m raftehegn bygge en rektangulær fold. Desuden skal en del af hegnet anvendes til at dele folden i tre mindre folde med grænser parallelle med to af foldens sider. Hvad er det størst mulige areal, han kan opnå for hele folden?

hvordan løser jeg dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Den ene led =x, den anden led = y

De 600 m hegn er da fordelt således: 2x + 4y = 600

4y = 600-2x

y = 150-x/2

Hele arealet = x*y = x * (150-x/2) = -½*x^2+150x

Areal'=-2x+150= 0

x=75

y=150-75/2 = 112,5

Vi får således en fold, der består af 3 folde på hver 25 * 112,5 m ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2011 af andershorsted (Slettet)

Jeg tror der er en lille fejl i #1

Areal' = -x + 150

x = 150

y = 150 - 150/2 = 75

Så foldene bliver 50*75 m


Svar #3
27. marts 2011 af tomassongirl (Slettet)

 tusinde tak:D Det hjalp rigtig meget til min forståelse...


Svar #4
27. marts 2011 af tomassongirl (Slettet)

nu er jeg lidt forvirret hvordan får du -x?

er de 4y og 2x forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Yes - det var en smutter

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Hele arealet = x*y = x * (150-x/2) = -½*x^2+150x

Her kommer minus'et fra

Areal'=-x+150= 0


Svar #7
27. marts 2011 af tomassongirl (Slettet)

 okay... :D Men hvor kommer 4y og 2x fra? desuden hvordan kan -½x^2 blive til -x???? jeg forstår ikke det skridt.


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Prøv at tegne en rektangulær fold  og del den op i 3 folde.

Så kan du se, hvorfor der er 2 x-vægge og 4 y-vægge

Hvis du differentierer -½x2, får du -½*2x = -x


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Her er opgaven igen, denne gang forhåbentlig fri for fejl:

Den ene led =x, den anden led = y

De 600 m hegn er da fordelt således: 2x + 4y = 600

4y = 600-2x

y = 150-x/2

Hele arealet = x*y = x * (150-x/2) = -½*x^2+150x

Areal'=-x+150= 0

x=150

y=150-150/2 = 75

Vi får således en fold, der består af 3 folde på hver 150 * 75 m ;-)


Svar #10
27. marts 2011 af tomassongirl (Slettet)

 tusind tak nu er jeg med. ja det var bare det med at differentiere:D 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2011 af AndersRD (Slettet)

 Kan man ikke lave den på en anden måde, fordi jeg har ikke lært at differentiere, så kan i ikke vise mig hvordan man også kan gøre det ... 


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. april 2011 af Krabasken (Slettet)

- Hvis du ikke har lært at differentiere, ville din (samvittighedsfulde) matematiklærer næppe stille dig opgaven.

Så godt som alle opgaver, der handler om optimering, løses ved differentation, så du må nok vente, til du har lært metoderne.

Jeg har dog en lumsk fornemmelse af, at du har lært det, uden at du lige kan huske det :-)


Skriv et svar til: optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.