Matematik

f(x)=1000/e^0.1x

30. marts 2011 af QQZ (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg er løbet ind i problemer med denne opgave.

Efterspørgslen af en given vare er bestemt ved en funktion

f(x)=1000/e^0.1x

hvor x er prisen pr. stk

Hvad bliver prisen pr. stk ved en efterspørgsel på 100 stk.?

Jeg går ud fra at jeg skal fastsætte f(x) til 100, og at jeg skal bruge ln(ax)=x*ln(a) når jeg har fundet den eksponentielle funktion, men den kan jeg bare ikke finde.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2011 af Anxyous (Slettet)

 f(x) = 1000/(e0,1x) <=> 1/f(x) = (e0,1x)/1000 = (e0,1x)* (1/1000)

Sådan behøver du dog ikke at løse den.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2011 af NejTilSvampe

 100 = 1000e^-0,1x 

0,1 = e^-0,1x

ln(0,1) = -0,1 x => x = 10*ln(10) = 23,0


Svar #3
30. marts 2011 af QQZ (Slettet)

@Anxyous

Jeg forstår desværre ikke meget af din udregning

Men tak

@Nej til svampe

det forstod jeg næsten forstår dog ikke helt hvorfor du siger => x=10*ln(10)=23, men lad det nu ligge. og heller ikke hvorfor det lige pludseligt bliver e^-0.1x

problemet er stadig at jeg ikke rigtig har nogle funktion, som jeg kan forstå at gå ud fra, da jeg skal angive en funktion der fortæller hvor meget omsætningen er ved en produktion på x stk.


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Funktionen er f(x) = 1000/e0,1x = 1000·e-0,1x .

Man skal løse ligningen f(x) = 100, dvs

100 = 1000/e0,1x eller

e0,1x = 1000/100 = 10 , hvoraf

ln(e0,1x) = ln(10) eller

0,1x = ln(10), eller

x = 10·ln(10) ≈ 10·2,30258509 = 23,0258509


Svar #5
30. marts 2011 af QQZ (Slettet)

forstår vare ikke hvordan den kommer til at hedde x=10*ln(10)

når

ln(e^0,1x)=ln(10)

0,244680851=2,302585093

2,302585093/0,244680851=9,410585165

ved ikke om du vil/kan prøve at forklare det engang til :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fordi ln(ex) = x , så er ln(e0,1x) = 0,1x , og det er også lig med ln(10), hvorfor 10·0,1x = x = 10·ln(10)


Svar #7
30. marts 2011 af QQZ (Slettet)

100=1000/e^0,1x

e^0,1x=1000/100

ln(e^0,1x)=10

0,1x=10

og hvad så? Hvad er det der gør at 0,1x=ln(10)?


Brugbart svar (2)

Svar #8
30. marts 2011 af NejTilSvampe

 nejnej

e^0,1x = 10

ln(e^0,1x) = ln(10)

0,1x = ln(10)

Gang med 10 på begge sider.


Svar #9
30. marts 2011 af QQZ (Slettet)

tusind tak, nu forstår jeg


Skriv et svar til: f(x)=1000/e^0.1x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.