Matematik

parabel - definitionsmængde og værdimængde

06. april 2011 af dittejensen1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

jeg har desperat brug for hjælp!

jeg skal forklare hvordan man kan finde definitionsmængden og værdimængden på en parabel. Men jeg kan simpelthen ikke finde ud af det med definitionsmængde og værdimængde, er der nogle der vil være venlige at forklare eller komme med et eksempel

ville hjælpe mig meget


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2011 af MTO (Slettet)

Det er forhåbentligt en bestemt parabel, du har med at gøre. Det kunne hjælpe, hvis vi fik lov at se forskriften :)

Kort fortalt, så er definitionsmængden det interval, hvori funktionen er defineret - dvs., hvilke x'er må du sætte ind i funktionen, så du får en reel y-værdi ud af det. For eksempel er funktionen 1/x defineret i alle x'er undtagen 0, da det er umuligt at dele med 0.

En måde man kunne skrive et sådant interval på (for dette eksempel) kunne være: Dm = ]-∞ ; 0[ og ]0 ; ∞[

- hvor Dm står for definitionsmængde. Læg mærke til, at klammerne vender "væk" fra nullet, da nul lige netop ikke er med, men alle tal før og efter er.

Værdimængden er så intervallet fra laveste til højeste y-værdi på grafen. Et eksempel kunne være en parabel, der har negativ hældning og altså vender benene nedad, og som har et maksimum i punktet (3 , 2). Dens højeste y-værdi vil derfor være netop i dette punkt, altså i højden y = 2. Den vil til gengæld blive ved i det uendelige ned under x-aksen. Værdimængden kunne man skrive således: Vm = ]-∞ ; 2]


Skriv et svar til: parabel - definitionsmængde og værdimængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.