Matematik

stx Mat AB1 opg 1071

06. november 2011 af dippedutten (Slettet) - Niveau: B-niveau

hejsa har bare lige et spørgsmål med hensyn til formuleringen :S

 

Thorleif og Yrsa har netop indgået lønaftaler. Thorleif får 17000 kr/mdr. og et løntillæg på 1,15% pr. mdr. Yrsa får 18000 kr/mdr. og et tillæg på 101,1 kr/mdr. 

1. Angiv funktionsudtryk for hhv. Thorleifs og Yrsas løn som funktion af tiden målt i måneder

2. hvornår tjener Thorleif mest?

 

ved 1. har jeg skrevet:

y=17000*1,15x

y=18000+101,1x

har jeg ret i det?

og ved 2. har jeg så ret i at der skal bruges den der rente formel? eller hvordan?

 

på forhånd mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2011 af peter lind

I den første. Der skal stå 1,015 ikke 1,15. Der skal ikke opløftes til en potens i det andet udtryk. Ellers er det korrekt. Du skal sætte de 2 funktioner lig hinanden for at besvare det sidste spørgsmål

Det er da ellers en flink arbejdsgiver der lader lønne vokse med 1,15% hver måned


Svar #2
06. november 2011 af dippedutten (Slettet)

hvorfor 1,015?

ja han er vidst meget flink


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2011 af peter lind

1+1,5% = 1+0,015


Svar #4
06. november 2011 af dippedutten (Slettet)

er det ikke nærmere 1,115 så ? 1+1,15%


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. november 2011 af peter lind

nej jeg fik godt nok skrevet forkert i#2 og  #3 Der skulle stå 1+1,15% = 1+0,0115 = 1,0115


Svar #6
06. november 2011 af dippedutten (Slettet)

okay super kunne heller ikke helt forstå det :P

 

men mange gange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. marts 2012 af erik1510 (Slettet)

Hvorfor skal der ikke være nogen potens i Yrsas funktion ? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Fordi der lægges et fast tillæg i kr. til pr. måned.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2012 af erik1510 (Slettet)

Tusind tak :) det er virkelig dejlig med den hjælp :) men det er da eksponentiel udvikling som man benytter i begge tilfælde ikke?  


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. marts 2012 af peter lind

Nej. I det andet tilfælde er det en lineær funktion


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. marts 2012 af erik1510 (Slettet)

Arh så forstår jeg :) - tuins tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. marts 2012 af erik1510 (Slettet)

Men er det rigtig at thorleif først tjener mest efter 51 år ? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. marts 2012 af erik1510 (Slettet)

Hvorfor skal det ikke være:   y=18000x + 101,1     i Yrsas tilfælde når det er lineær funktion ?    -   på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Fordi det er 101,1 der er tilvæksten pr måned, ikke de 18000.


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. marts 2012 af erik1510 (Slettet)

.


Skriv et svar til: stx Mat AB1 opg 1071

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.