Matematik

f(x,y)???

05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

har skrevet et indlæg som jeg kom til at kalde "taylor?" og tænkte det nok var et dumt navn til det.. såå jeg prøver igen : 

 har fået opgaven stillet:

f(x,y)=√4xy-3y^2

bestem definitionsmængden Df. skitser Df i et xy-diagram??

hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvor mange led rækker kvadratroden ind over?


Svar #2
05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 to?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Altså det er

f(x,y) = √(4xy -3y2) ?


Svar #4
05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 jeg ville sige to led efter =, jo mindre kvadratroden gør at det bliver 1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Kan du så ikke, ved hjælp af parenteser, præcist definere din funktion f(x,y), så vi ikke skal bruge al tiden på at gætte os til, hvad du mener?


Svar #6
05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 f(x,y)=√(4xy)-(3y^2)??


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 -- Tak.

For at f(x,y) er defineret, skal argumentet til √() være ≥ 0, dvs xy ≥ 0 . Se på, hvilken del af (x,y)-planen den ulighed udskærer.


Svar #8
05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 den forstod jeg ikke lige ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Definitionsmængden for f(x,y) er

Df = {(x,y)∈R2 | xy ≥ 0} .

Hvilken del af talplanen er det?


Svar #10
05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 mener du om hvilken del der er reel delen og imaginær delen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg havde ikke indtrykket af, at vi så på komplekse tal nu. Prøv at skitsere, hvilke dele af talplanen, som definitionsmængden udgør.


Svar #12
05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 er så forvirret lige nu ? hvilken talplan mener du så?


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Opgaven går ud på at finde definitionsmængden for funktionen f(x,y) . Den er givet i #9. Skitser Df på en tegning. R2 kaldes også talplanen.


Svar #14
05. oktober 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 men det er jo det jeg ikke forstår hvordan jeg gør ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14

Se på hvor xy ≥ 0 . Det er 1. og 3. kvadrant med koordinatakserne inkluderet.


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. oktober 2010 af rexden1

#Andersen11

Opgaven er desværre ikke defineret korrekt ! funktionsudtrykket er: f(x,y)= √(4xy-3y2)
Uligheden der skal løses er:

4xy-3y2 ≥ 0 

y(4x-3y) ≥ 0

y ≥ 0 ∨ 4x-3y ≥ 0

               x≥ (3/4) y

Dermed bliver Df={ f(x,y) | x ≥ (3/4) y ∧ y ≥ 0 }

Er dette korrekt og i såfald hvordan kan man skitsere Df i xy-planen ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16

Så hvis du havde svaret på de tidligere spm. om parenteser .....

Din løsning af uligheden er ikke korrekt . Der gælder jo, jvf. #15, at ab≥0 ⇒ (a=0 ∨ b=0 ∨(a>0 ∧ b>0) ∨ (a<0 ∧ b<0)) , idet et produkt er positivt hvis enten begge faktorer er positive, eller begge faktorer er negative.

Vi får så

y(4x-3y) ≥ 0 ⇒

y = 0 ∨ 4x-3y = 0 ∨ (y>0 ∧ 4x>3y) ∨ (y<0 ∧ 4x<3y)

y = 0 : x-aksen

4x-3y = 0 : linien y = (4/3)x

(y>0 ∧ 4x>3y) : punkter under og til højre for linien y = (4/3)x og over x-aksen (et kileformet område)

(y<0 ∧ 4x<3y) : punkter over og til venstre for linien y = (4/3)x og under x-aksen (et kileformet område)

dvs i alt det dobbelt kileformede område mellem x-aksen og linien y = (4/3)x , med linierne inklusive.


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. oktober 2010 af rexden1

For god ordens skyld skal jeg måske lige nævne at det IKKE er mig der har oprettet tråden...

Dit svar giver meget god mening og er jo noget helt andet end hvad jeg var kommet frem til, men så har jeg jo også lært noget idag :)

takket.


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, du har ret, det må du undskylde. Men jeg brugte en del tid i går på at finde ud af, præcis hvad der var under kvadratroden, og mit første gæt, som du også har angivet i #16, blev afvist af trådstarteren.


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. oktober 2011 af nej12 (Slettet)

mht.  #16 - er det ikke muligt at sammenfatte dette. Altså, når man skal omskrive definitionsmængden?

 

Eller er der ikke andre måder at skrive definitionsmængden på end: Df={ y = 0 ∨ 4x-3y = 0 ∨ (y>0 ∧ 4x>3y) ∨ (y<0 ∧ 4x<3y) }??


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.