Matematik

HJælp til matematik, grafer

30. marts 2014 af graskar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave ? 

En funktion f er bestemt ved f (x)=b*a^x. Grafen for f går gennem punkterne (2,20) og (4,80)

Hvordan finder jeg frem til tallene a og b ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2014 af peter lind

Indsæt de 2 punkter i funktionsudtrykket. Det giver to lligninger med 2 ubekendte a og b som du måløse. Deler du de fremkemkomne ligninger med hinanden går b ud. En anden mulighed. Brug at hvis du fordobler x bliver funktionen 4 doblet


Svar #2
30. marts 2014 af graskar (Slettet)

Mener du sådan her ? f(x)=2,20*4,80^x Eller hvordan ? (: 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Punkterne er (x1;y1) = (2 ; 20) og (x2;y2) = (4 ; 80) .


Svar #4
30. marts 2014 af graskar (Slettet)

Jeg forstår det ikke... Kan du hjælpe mig til hvordan jeg gør det ? (:


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Indsæt hvert datapunkt i forskriften for funktionen f(x) = b·ax . Det første datapunkt giver så

        20 = b · a2

Indsæt selv det 2. datapunkt og løs så det fremkomne sæt ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2014 af funked (Slettet)

En anden mulighed er at kigge i formelsamlingen den viser, hvordan man kan beregne a:

a=(y2/y1)1/(x2-x1) når du så har beregnet a kan du indsætte i en af dine funktioner

eks. a= (80/40)1/(4-2) = 21/2 

80= b · (21/2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Formelsamlingen giver jo blot den færdige løsning på det ligningssystem, som man selv hurtigt kan sætte op og løse. Hvis man vælger at benytte den færdige formel, skal man naturligvis indsætte de korrekte værdier.

Ligningssystemet er

        20 = b · a2 , og

        80 = b · a4 ,

hvoraf man ser, at

        a4 / a2 = a2 = 80/20 = 4 = 22 , eller

        a = 2 ,

og dermed

        b = 20 / a2 = 20 / 22 = 20 / 4 = 5 .


Skriv et svar til: HJælp til matematik, grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.