Matematik

Forskrift & bestem f

02. april 2014 af uddannelseervigtigt - Niveau: C-niveau

Hej studieportalen. 

Jeg har svært ved denne opgave.

I tabellen er der angivet antallet af svært overvægtige voksne danskere over 16 år for perioden 1987-2005.

Antal år efter 1987                          0                     7                       13                      18
Antal svært overvægtige        252036           343759             407931             473526

Udviklingen i antallet af svært overvægtige kan beskrives ved en funktion af typen f(x)=a*x+b

hvor f(x) er antallet af svært overvægtige danskere over 16 år til tidspunktet x (antal år efter 1987).

a) Benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for f.

b) Bestem ved hjælp af f antallet af svært overvægtige 25 år efter 1987.

Håber nogle har tid til at hjælpe.

OBS!!! Skal kun benytte mig af lommeregner. Ikke computer eller program lign. excel


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2014 af SuneChr

Lav lineær regression på de fire samhørende værdier.
År 1987 svarer til x =  0
År 2012 svarer til x = 25


Svar #2
02. april 2014 af uddannelseervigtigt

Så jeg skal benytte mig af Excel? #1


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2014 af SuneChr

Jeg kender ikke lommeregneres vifte af faciliteter. Har den ikke indbygget regressionsprogram, kan man benytte Excel, som er nemt at bruge. Formlen, i sidste ende, skulle gerne blive den samme, såfremt der anvendes samme algoritme.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2014 af 123434 (Slettet)

(0,252036) og (7, 343759)

a= (343759-252036)/(7-0)=13103,3(afrundet)

252036=13103*0+b

b=252036

y=13103,3x+252036


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Som nævnt i #1 skal man lave lineær regression på tabellens data. Det er så ikke tilstrækkeligt kun at bruge to af tabellens punkter. Laver man korrekt lineær regression får man lidt andre værdier for koefficienterne a og b i den lineære model end dem, du har fundet ved kun at benytte to af de opgivne punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2014 af SuneChr

Excel kan tilbyde:

f (x)  =  12149x + 253896         (R2 = 0,9984)

b)  Ved heri at indsætte  x = 25 har man, i år 2012, antallet af svært overvægtige danskere over 16 år,
iflg. den anvendte model.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2014 af SuneChr

# 6   fortsat

Det er måske værd at knytte en bemærkning til væksten af en voksende lineær funktion.
For den lineære funktion er den absolutte vækst pr. år konstant, 12149 , hvorimod den relative vækst er faldende. Således er væksten fra 1987 til 1988 steget med 4,79% men fra 2011 til 2012 "kun" steget med 2,23%
Et forhold, man skal tage i betragtning, når man læser statistikker. Det vil således være misvisende at påstå, at overvægtsstatistikken på 25 år viser et fald på under det halve.


Skriv et svar til: Forskrift & bestem f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.