Matematik

Andengradspolynomium - Hvad er det?

07. maj 2014 af selz1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Vi gennemgår i gymnasiet andengradspolynomium, og jeg forstår ikke hvad det er for noget?

Er der ikke nogen der gider forklare mig hvad er det for noget og hvad det bruges til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2014 af mathon

Et andengradspolynomium
er på formen
                            \small p(x)=ax^2 +bx+c      hvor  a ≠ 0  og   a,b,c ∈ R


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2014 af SuneChr

Det er såmænd en flerleddet størrelse, hvori x optræder i 2. potens, som den højeste.
Alle udtryk af formen
p (x)  =  ax2 + bx + c       a ∈ R \ {0}    b, c  ∈ R
kaldes for et 2.gr. polynomium.
Det anvendes mangfoldige steder, hvor der er brug for variable i 2. potens.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2014 af mathon

detaljer:


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Det er lidt mærkeligt, at læreren starter på gennemgang af 2.gradspolynomier, uden at have sikret sig, at alle forstår "hvad det er" og hvor de bruges. Man kan jo ikke være særlig motiveret ved en gennemgang af noget, man ikke aner hvad er. Men hvorfor spørger I ikke læreren, allerede i starten ?

Indenfor fysik er fx en kasteparabel ( den kurve en kastet bold følger ) et 2.gradspolynomium, og der findes andre eksempler. ( y = ax2 + bx + c )

En ret linie i et koordinatsystem er et 1.gradspolynomium. ( y = ax + b )

En konstant er et 0.gradspolynomium.  ( y = 13 ).

Indenfor modellering og regulering af systemer, skal man fx løse en 8.orden differentialligning, og det er svært. Heldigvis har man matematiske transformationer, der kan udtrykke en sådan differentialligning ved netop et 8.gradspolynomium, som er mere bekvemt at regne på. ( y = ax8 + bx7 + cx6 . . . osv. )

Pointen er, at et 2.gradspolynomium blot er èt medlem af en familie af polynomier. Du har lært om 0.grads-  og 1.gradspolynomier. Med 2.gradspolynomier har disse polynomier blot fået "et hak" mere.

Bare rolig:  Polynomiers grad tæller man ved:  0 , 1 , 2 , 3 , mange. Der er lys for enden af tunnelen.


Skriv et svar til: Andengradspolynomium - Hvad er det?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.