Matematik

Længde af en vektor

05. juni 2014 af Amril (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 

Opgaven lyder således...

Udregn længden af vektor c, når det oplyses at vektor c = vektor a + vektor b, |a| = 4, |b| = 3, og skalarproduktet af de to vektorer a og b = -8

... jeg anvender cosinusrelationen, og får svaret |c| = \sqrt{41}.... dette kan vel ikke være korrekt? 


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2014 af peter lind

c = a+b hvoraf

c2 = a2+b2+2*a·b


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2014 af SuneChr

# 0   Det ser rigtigt ud.
Vinklen overfor \overrightarrow{c} skulle være 131,81º


Svar #3
05. juni 2014 af Amril (Slettet)

Yes yes, men nu bliver jeg forvirret over #1, som i øvrigt giver et meget pænere resultat.

42 + 32 + 2*4*3 = 49 = c2

c = 7

Eller hvis der med a*b menes skalarproduktet....

42 + 32 + 2*-8 = 9 = c2

c = 3

Er begge forkerte, eller er en af dem korrekte? Eller har jeg mistforstået noget? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2014 af peter lind

#3 Den sidste er rigtig
 


Svar #5
05. juni 2014 af Amril (Slettet)

Hvori ligger så fejlen i følgende?

a*b = -8

|a| = 4

|b| = 3

Beregner cos(v) vha. formel for skalarprodukt:

- 8 = 4*3*cos(v)

\frac{-8}{12} = cos(v)

Beregner |c| vha. cosinusrelationen

c2 = 42 + 32 - 2*4*3*(-8/12) 

c2 = 25 - (-16) = 41 

?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er givet, at |a| = 4 , |b| = 3 og ab = -8 . Man har så, for c = a+b , at

        |c|2 = cc = (a+b)•(a+b) = |a|2 + |b|2 + 2ab = 42 + 32 + 2·(-8) = 16 + 9 - 16 = 9 = 32 ,

hvorfor

        |c| = 3 .

Vinklen v mellem de to vektorer a og b findes af

        cos(v) = (ab) / (|a||b|) = -8 / (4·3) = -8/12 = -2/3 .

Det, du bestemmer til sidst ved "cosinusrelationen" er |b-a| som ikke er lig med |c| . Bemærk, at parallelogrammet har de to diagonaler a+b , og b-a .


Svar #7
05. juni 2014 af Amril (Slettet)

Det giver mening. Tak. 


Skriv et svar til: Længde af en vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.