Matematik
Integralregning.
Hej SP. Håber nogen kan hjælpe mig videre med denne opgave:
Figuren viser graferne for funktionerne f og g der er givet ved
f(x)=√(10-2x) og g(x)=-x
Grafen for de to funktioner, førsteaksen samt linjen med ligningen x=-3 afgrænser en punktmængde M der har et areal.
a) Bestem arealet af punktmængden M. Dette får jeg til: M = 16,35.
b) Bestem rumfanget af det omdrejningslegeme der fremkommer når punktmængden M drejes 360º om førsteaksen. Facit skal give = 172,8.
Jeg bruger følgende formel: V=π·∫ba(f(x)2)dx
Jeg har sat ind hist og der, men kommer desværre ikke frem til det samme resultat som facit.
På forhånd tak :-)
Svar #1
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)
a) Arealet af punktmængden M er ikke korrekt beregnet. Man har
A(M) = -3∫0 (f(x) - g(x)) dx = -3∫0 (√(10-2x) + x) dx = [-(1/3)·(10-2x)3/2 + x2/2]0-3
= -(1/3)·103/2 + (1/3)·163/2 - (-3)2/2
= -(1/3)·10·√10 - 9/2 + 43/3
= 101/6 - (10/3)·√10
≈ 6,2924
Svar #2
05. august 2014 af mathon
Der må være tale om området M afgrænset af
graferne for de to funktioner, andenaksen samt linjen med ligningen x = -3
som er i overensstemmmelse med #1.
Svar #3
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)
b) Rumfanget af omdrejningslegemet findes som differensen mellem to omdrejningslegemers voluminer:
Vx(M) = π·-3∫0 (f(x))2 dx - π·-3∫0 (g(x))2 dx
= π·-3∫0 (10-2x -x2) dx
= π·[ 10x - x2 - x3/3]0-3
= π·(-10·(-3) + (-3)2 +(-3)3/3)
= π·(30 + 9 -9)
= 30π
≈ 94,24778
Er opgaven formuleret korrekt?
Svar #4
05. august 2014 af MLittau (Slettet)
#1 og #2 Der står faktisk: Graferne for de to funktioner, førsteaksen samt linjen med ligningen x = -3 afgrænser en punktmængde M der har et areal. Desuden får jeg det samme resultat ifølge facitlisten? Dog skal det siges, at det er nogle opgaver, som er udarbejdet fra forrige eksamensopgaver - og #3 ja - opgaven er formuleret rigtigt, og desuden står der, at rumfanget skal give 172,8?
:-)
Svar #5
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)
#4
Kan du henvise til de eksamensopgaver, hvorfra disse opgaver er taget?
Prøv at vise din fremgangsmåde og resultat for a)
Svar #6
05. august 2014 af MLittau (Slettet)
Desværre ikke, men jeg nævner dette, fordi der nederst under opgaven står med småt: Bearbejdet udgave af studentereksamensopgave A-niveau maj 2005.
Nu bruger jeg TI-nSpire til at løse opgaver med hjælpemidler, så det bliver ret enkelt:
Jeg tegner grafen for funktionerne, og sætter et punkt, hvor de skærer hinanden altså: (-4,32;4,32).
Jeg definerer begge funktioner og bruger denne formel:
∫ba(f(x)-g(x))dx
∫4,320(f(x)-g(x))dx = 19,3435
Dermed:
19,3435 - 3 = 16,3435 (x = - 3), som jo så er arealet af punktmængden M.
Svar #7
05. august 2014 af Andersen11 (Slettet)
#6
Pointen er så, at funktionen f(x) skal benyttes på intervallet [-3;5] , mens funktionen g(x) ser således ud:

Man har så for arealet af M:
A(M) = -3∫0 (f(x) - g(x)) dx + 0∫5 f(x) dx =
= [-(1/3)·(10-2x)3/2 ]5-3 + [ x2/2 ]0-3
= (1/3)·163/2 - (-3)2/2
= 64/3 - 9/2
= 101/6
For rumfanget skal resultatet i #3 suppleres med bidraget
Vx2 = π·0∫5 (f(x))2 dx
= π·0∫5 (10-2x) dx
= π·[10x-x2]50
= π·(50-25)
= 25π
således at det samlede rumfang bliver
Vtotal = Vx(M) + Vx2 = 30π + 25π = 55π ≈ 172,7876
Skriv et svar til: Integralregning.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
