Matematik

Polynomiumer

26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens, er der mon en af jer der kan hjælpe mig på rette spor med denne opgave.. :) x2=2 (se vedhæftede fil) :-)

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Svar #1
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

og x_1=1


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Se for eksempel https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1520367

Opgaven er blevet diskuteret i flere tråde i den sidste uges tid.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2014 af mathon

p(z) = a(z-(1+2i))(z-(1-2i))(z-(x2+1))

-x1-3 = a(0-(1+2i))(0-(1-2i))(0-(x2+1))

                 x1 - 5x2 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2014 af mathon

opdatering:

                  -x1-3 = -5a·(x2+1)

                   a = (1/5)·((x1+3)/(x2+1))


Svar #5
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

#2

Se for eksempel https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1520367

Opgaven er blevet diskuteret i flere tråde i den sidste uges tid.

Har lige kigget på den og jeg forstår ikke hvordan han kommer fra trin 1 til trin 2 (tjek evt billedet jeg har vedhæftet, har markeret der :))))

Vedhæftet fil:1520235.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvad har du markeret der? Udregn det faktoriserede polynomium og benyt betingelsen p(0) = -1-3 = -4 til at bestemme a.


Svar #7
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Hov har veddhæftet forkert billede. Mente det her:::

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #8
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Kan overhovedet ikke se hvordan man kommer fra 1 til 2 :SSS
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man udregner

        (z - 1 +2i)·(z -1 -2i) = ((z-1) +2i) · ((z-1) -2i)

                                       = (z-1)2 - (2i)2

                                       = (z-1)2 - (-4)

                                       = z2 -2z +1 +4


Svar #10
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Skal der ikke stå z2+2z+1+4 og ikke z2-2z+1+4 ??


Svar #11
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

For: z2-2*z*(-1)+1+4 = z2+2z+1+4


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

        (z-1)2 = z2 +2·z·(-1) +1   (kvadratsætning)


Svar #13
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Har prøvet mig an på en anden måde:
(z-1+2i) (z-1-2i) (z-5) =
(z2-z-2iz-z+1+2i+2iz-2i-4i2) (z-5) =
(z2-2z+1+4) (z-5)
Er det gjort rigtigt indtil videre? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det giver jo netop (med den ekstra faktor a)

        p(z) = a·(z2 - 2z +5)·(z-5)

Benyt så p(0) = -4 til at bestemme a.


Svar #15
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Mange tak for hjælpen!!!! :-) Har lige et sidste spørgsmål...
Hvad gør han i sidste linje?? :S hvor har han b og c fra?

Vedhæftet fil:1521056.png

Brugbart svar (0)

Svar #16
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man ganger polynomiet ud med den funde værdi for a. Fra #14 får man

        p(z) = a·(z3 - 7z2 +15z -25)

               = a·z3 - 7a·z2 + 15a·z - 25a


Svar #17
26. september 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Tusiiind tak for hjælpen og deres tålmodighed!!!! :-)


Skriv et svar til: Polynomiumer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.