Matematik

hjælp

27. september 2014 af louisehanseen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

jeg håber der er nogen som gider at skrive det op hvordan man skal lave en parameter fremstilling udfra denne opgave parametfremstillingen skal laves ift. linjen.

mange hilsner

Mie


Svar #1
27. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

opgaven er i dette link

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

Bestem først cirklens centrum C og radius r

find liniens normerede tværvektor n

De to liniers røringspunkter findes nu ved C +/- r*n


Svar #3
27. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

det forstår jeg ikke, kan du måske prøve at skrive det op så jeg forstår hvordan for ejg har nogle flere opgaver af samme slags, så kan jeg bruge det til de andre


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

x2 - 4x +y2 -8y +12 = 0 skal omskrives til formen (x-a)2 + (y-b)2  = r2  heraf kan man nemlig aflæse centrum C(a,b) og radius r.

(x-a)2  = x2 - 2ax +a2  Hvis du kigger på det miderste led og sammenligner med din cirkelligning hvad får du så a til ??


Svar #5
27. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg forstår ikke hvad du mener


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

x2 - 4x + .........

x2 - 2ax +...    Sammenlign de to linier. hvad skal a være for at der står det samme


Svar #7
27. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

det forstår ejg slet ikke


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

-4x skal være lig med -2ax   hvad skal a så være?


Svar #9
27. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

2


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

nemlig , så nu har i a = 2,  Udregner vi (y-b)2  = y2 -2by +b2   sammenlign det miderste led med leddet -8y (bemærk der er et y i begge) hvad skal b så være  ??


Svar #11
27. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

4


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

nemlig nu har du så centrum C(a,b) = C(2,4)

Udregner vi nu (x-2)2 = x2 -2*2*x +22 = x2 -4x +4    udregnet

               <=>   (x-2)2 - 4 = x2 - 4x      trukket 4 fra på begge sider

gør det samme med y'erne  (y -4)2  = y2 -2*4*y + 44 = y2 -8y +16      Udregnet

               <=>   (y - 4)2- 16 = y2 - 8y     trukket 16 fra på begge sider

læs det lige igennem og sig til om du er med


Svar #13
27. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg forstår ikke helt hvordan jeg helt præcis skal skrive det op på mmit papir alt fra start til slut? KAn du måske prøve at skrive det helt op? Fra start til slut?


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

Har lige prøvet manglede bare den sidste linie, og så forsvandt det hele.

Den meget korte version (så må du grave lidt dybere når du er mere kendt med metoden):

Cirkelligningen x2 - cx + y2 - dy +e = 0.

Her aflæser du centrum C(a,b) = (-c/(-2) , -d/(-2) )

så istedet for c kan du skrive c = 2a og istedet for d = 2b

vi har nu x2 -2ax +y2 -2by + e = 0

Efter en masse regnerier kan man få dette omskrevet til:

(1)               (x-a)2  + (y-b)2  = a2 + b2 -e

nu er radius i cirklen r = \sqrt{a^2 + b^2 -e}

Anvender vi det på din opgave fås:

x2 - 4x +y2 -8y +12 = 0      Her aflæser vi a = 2 og b = 4

sætter vi ind i formel (1):     (x-2)2 + (y-4)2  = 22 + 42 - 12 = 8

så radius r = √8


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

se denne video


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.