Matematik

hjælp

29. september 2014 af louisehanseen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Jeg skal have hjælp til opgave c i det vedhæftede dokument, jeg håber der er nogen som kan hjælpe. 

mange hilsner

Mie

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2014 af peter lind

Sæt x= 0 i cirklens ligning og løs derefter den fremkomne ligning i y


Svar #2
29. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

det forstår jeg ikke kan du måske illustrere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2014 af peter lind

cirklens ligning er

x2-4x+y2-8y-12=0

Punkter på y aksen er karakteriseret ved at x=0. Sætter du x=0 i den ligning får du

y2-8y-12=0


Svar #4
29. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

det forstår jeg godt, det jeg ikke ved er det jeg skal efter?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2014 af peter lind

du skal løse ligningen

y2-8y-12=0


Svar #6
29. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg har fået y=  -1,292 og Y=9,292


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2014 af peter lind

Det er så y koordinaterne for skæringspunkterne


Svar #8
29. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

men hvad skal jeg så lave videre for at bestemme skæringspunkterne med y-aksen? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2014 af peter lind

Ingenting. Du har fundet skæringspunkterne med y aksen


Svar #10
29. september 2014 af louisehanseen (Slettet)

ok super:) mange gange tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2014 af Soeffi

Formlen for cirklen x- 4x + y2 - 8y +12 = 0 kan omskrives til (x - 2)2 + (y - 4)2 = 8. Heraf ses at cirklen har centrum i (2, 4) og radius = √8 = 2√2.

a) Man har 

x2 - 4x + y2 - 8y +12 = 0 ∧ y = x + 2

x2 - 4x + (x + 2)2 - 8·(x + 2) + 12 = 0

2x- 8x = 0

Dvs. (x, y) = (0, 2) ∨ (x, y) = (4, 6)

b) De to tangenter går gennem de to punkter på cirklen, der skæres af en linje, der er vinkelret på linjen y = x + 2 og går gennem centrum. 

Denne linje har ligningen y = -(1/a)x + d = - x + d. Da linjen går gennem centrum som er lig (2, 4) har man: 4 = - (2) + d så d = 6. Dette giver y = - x + 6. Skæringspunkterne mellem cirklen og denne linje til (x,y)=(0,6) og (x,y)=(4,2) ved brug af samme fremgangsmåde som i a)

Tangenterne har samme hældning som linjen y=x+2. Den ene tangent går gennem  (x,y) = (0,6) og den anden gennem (x,y) = (4,2).

Dette giver ligningerne: y = x + 6 og y = x - 2.

c) Ved at bruge Pythagoras læresætning på afstanden mellem y-aksen og centrum samt at bruge radius som hypotenuse, ses det at de to skæringspunkter ligger 2 over og under tallet 4, dvs. cirklen skærer y-aksen i y = 2 og y = 4.

Man kan også sætte x = 0 i formlen for ligningen og få y2 - 8 y + 12 = 0 => y = 2 ∨ y = 6.

(Tegningener ikke helt præcis, den højre tangent skal gå gennem x = 2.)


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. september 2014 af Soeffi

c) Løsning med Pythagoras nærmere forklaring. Vedlagte tegning viser en generel cirkel med radius R, der skærer y-aksen. Xc er x-koordinaten for cirklens centrum, mens Yc er y-koordinaten for cirklens centrum. Det forudsættes som betingelse for at cirklen skærer y-aksen, at R ≥ Xc. Det forudsættes også, at cirklens ligning er opstillet på (evt. omskrevet til) formlen (x - Xc)2 + (y - Yc)2 = R2. Kateten a i den viste retvinklede trekant er lig Xc, mens kateten b findes ved Pythagoras læresætning til b = √(R2 - Xc2).

Y-værdierne for cirklens skæringspunkter med y-aksen er dermed lig Y± b eller Y± √(R- Xc2).

I dette tilfælde fås som nævnt y = 4 ± √(√82 - 22) = 4 ± √(8 - 4) = 4 ± 2 = 2 ∨ 6.

(Undskyld jeg løste hele opgaven ovenfor, jeg lagde ikke mærke til, at der kun blev spurgt om punkt c.)


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. juli 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. juli 2015 af mathon

cirklens ligning er

x2-4x+y2-8y-12=0

Punkter på y aksen er karakteriseret ved at x=0. Sætter du x=0 i den ligning får du

y2-8y-12=0

                      y=\frac{-(-8)\pm \sqrt{(-8)^2-4\cdot 1\cdot (-12)}}{2\cdot 1}=\frac{8\pm \sqrt{2^6+2^4\cdot 3}}{2}=

                                       \frac{8\pm \sqrt{2^4(2^2+3)}}{2}=\frac{8\pm 2^2\sqrt{7}}{2}=4\pm 2\sqrt{7}

skæringspunkter mellem cirklen (x - 2)2 + (y - 4)2 = √(8)2 og y-aksen (x = 0)
er
                       (0\; ;4-2\sqrt{7})   og   (0\; ;4+2\sqrt{7})


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. juli 2015 af mathon

Jeg regnede videre på oplysningenerne i #3, som var forkerte.

Der korrigeres derfor
til:
           skæringspunkter mellem cirklen (x - 2)2 + (y - 4)2 = √(8)2 og y-aksen (x = 0)
bestemmes af:
                           (0-2)^2+(y-4)^2=8
                           4+(y-4)^2=8

                            \left |y-4 \right |^2=2^2

                            \left |y-4 \right |=2

                            y-4 =\pm 2

                            y =4\pm 2

                            y=\left\{\begin{matrix} 2\\6 \end{matrix}\right.

dvs
       skæringspunkterne  
                                         (0\, ;2)  og   (0\, ;6)


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.