Matematik

Monotoniforholdene

21. oktober 2014 af uddannelseervigtigt - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved: f(x) = 2x2 - 4x - 4
- Bestem monotoniforholdene for f.

Jeg  har glemt mine noter og hele molivitten på skolen, så jeg sidder lidt fast. Jeg er ikke særlig god til disse opgaver endnu da vi lige er startet op på det. Så, er der nogle der er tålmodige nok til at lære mig hvordan dette skal gøres? :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2014 af mathon

Fortegnsvariationen for f '(x) bestemmer monotoniforholdene for f(x).

                       f{\, }'(x)=4x-4=4(x-1)


Svar #2
21. oktober 2014 af uddannelseervigtigt

Det forstår jeg ikke. Det har jeg slet ikke hørt noget om før #1
Skal jeg egentlig sætte formlen ind i diskriminanten, eller er jeg helt gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2014 af mathon

OK

          Bestem parablens toppunkt (xT,yT).

                 Da a > 0 er
                                       f(x) aftagende i [-∞;xT] og voksende i [xT;∞]
                            


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan også benytte, at f(x) er et 2.-gradspolynomium hvis graf er en parabel, der vender grenene opad. Polynomiet er derfor aftagende for x < xT og voksende for x > xT , hvor xT er toppunktets x-koordinat

        xT = -b/(2a) .


Svar #5
21. oktober 2014 af uddannelseervigtigt

Er det ikke nemmere for mig at benytte denne formel, da jeg skal bevise parablens toppunkt?

Vedhæftet fil:Unknown.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er jo udtrykket i #4. Hvad mener du med, at du skal bevise parabelens toppunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2014 af mathon

Den formel blev jo også oplyst i #4.

        a = 2
        b = (-4)


Svar #8
21. oktober 2014 af uddannelseervigtigt

Undskyld, mit net er rigtig langtid om at poste indlæg, så jeg får ikke set hvis der er en der lige kommenter i forummet.

Så det vil sige -4/2*2?
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2014 af mathon

#8    

      Nej
                x_T=\frac{-(-4)}{2\cdot 2}=\frac{4}{4}=1


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. oktober 2014 af BadBoyBard (Slettet)

uddannelseervigtigt,

Du har: 

f(x) = 2x2 - 4x - 4

Find f'(x):

f'(x) = 4x - 4 = 4(x-1)

Du kan finde de vandrette vendetangenter ved at sætte f'(x) = 0. Derfor:

4(x-1) = 0 

Find X foroven. Det vil give dig det ene vendepunkt. Derefter kan du finde ud af, hvor f'(x) er voksende og aftagende ved at indsætte x = 0.999999 og x = 1.11111111.

Det vil netop være i disse intervaller, at f(x) vil hhv. være voksende eller aftagende. 

Se lige, om du ikke kan finde ud af noget selv. Held og lykke! 

Bard 


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. oktober 2014 af mathon

                            f(x) er aftagende i [-∞;1] og voksende i [1;∞]


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. oktober 2014 af OnceUponATime (Slettet)

1. Du differentiere f(x)

2. Du løser f'(x)=0

3. Du undersøger fortegnene for grafen, ved først at indsætte et tal mindre end din x-værdi på x's plads. Du indsætter derefter et tal større.

4. Du konkluderer.

Eksempel:

1. Du har ligningen f(x)

2. Du diffentiere den, så den bliver til f'(x)

3. Du løser f'(x)=0. Du får f.eks. x = 3

4. Du undersøger fortegnet før og efter. For at undersøger fortegnet før, indsætter du et tal mindre end 3. F.eks. 2.

Du løser f'(2). Lad os sige det giver -30

Du vil nu undersøge fortegnet efter, så du vælger et tal større end 3. F.eks. 5.

Du løser f'(5). Lad os sige det giver 10.

5. Du konkluderer. Vi kan f.eks. her konkludere at grafen er faldende til og med x=3, og grafen er stigende fra og med 3. Det skrives sådan her op:

f er faldende i ]- uendelighedstegn ; 3]

f er stigende i [3; uendelighedstegn[

Du skal selvfølgelig indsætte det rigtige uendelighedstegn. Jeg kunne bare ikke selv finde ud af det.


Svar #13
21. oktober 2014 af uddannelseervigtigt

#9, nååååå!!! Tak!!
#10 tusinde tak for din lange besvarelse. Jeg har fået hjælp, og forstår ikke rigtig hvad du mener med vandrette vendetangenter osv :D Jeg har slet ikke prøvet eller hørt om den metode du bruger :(


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der er ingen vandrette vendetangenter for denne funktion. Vendetangenter finder man ved at løse ligningen

         f ''(x) = 0 .

Man finder vandrette tangenter ved at løse ligningen

        f '(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2014 af OnceUponATime (Slettet)

#11 Klapperne, [], vender forkert. Det er, ifølge min lærer, ikke logisk at angive "fra og med uendelig" med klapperne, samt "til og med uendelig", idet uendelig ikke er et decideret tal..


Svar #16
21. oktober 2014 af uddannelseervigtigt

#11 #12 tusinde tusinde tak!


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. oktober 2014 af mathon

OK
                           

       f(x) er aftagende i ]-∞;1] og voksende i [1;∞[


Skriv et svar til: Monotoniforholdene

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.