Matematik
Ortogonalitetsbetingelse
Hej,
Jeg skal vise, at:
0∫L r(x)yi(x)yj(x) dx = 0 for i ≠ j
hvor
r(x) = ρ·A(x)
yi(x) = C1 · sin(n·π·x/L)
yj(x) = C2 · sin(m·π·x/L)
hvor n ≠ m, A(x) er arealfunktion og ρ er densitet.
Kan man det, når man ikke kender til A(x)?
Tak på forhånd.
Svar #1
31. oktober 2014 af peter lind
Det kan man ikke. Definer for eks. A til at være 1 når yi(x)*yj(x) ≥ 0 og -1 for yi(x)*yj(x) < 1 for et eller andet talpar i og j hvor i≠j. For dette talpar vil integralet give et positivt resultat
Svar #2
31. oktober 2014 af Haxxeren
#1
Jeg ved, at areal og densitet tilsammen aldrig kan give et negativt tal.
Svar #3
31. oktober 2014 af peter lind
Selv om A ikke kan være negativ behøver resultatet ikke at blive 0. Der findes specielle funktioner, hvor påstanden holder for eks. konstante funktioner
Svar #4
31. oktober 2014 af Haxxeren
#3
Jeg forstår ikke helt, hvorfor vi skal antage, at r(x) = 1 og -1 afhængig af produktet af de øvrige funktioner som du skriver i #1. Det lyder som om, at det er r(x), der gør, at vi til sidst får et positivt resultat.
Svar #5
31. oktober 2014 af peter lind
Det er det også. Du spørger om man kan bevise sætningen. Det kan man ikke og som eksempel på dette kommer jeg med en speciel funktion, hvor sætningen ikke passer.
Svar #7
31. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
Man har, at
0∫L yi(x)yj(x) dx = (L/π) · 0∫π sin(nx)·sin(mx) dx = 0 , for m ≠ n ,
så funktionerne {yi(x)} er ortogonale på [0;L].
Hvordan er funktionen A(x) defineret? Opfylder den nogle betingelser?
Svar #9
31. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#8
Er ρ en konstant? Prøv at formulere den relevante sammenhæng.
Svar #11
31. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#10
Du kalder A(x) for en arealfunktion. Er den så en stamfunktion til en anden funktion i problemstillingen?
Svar #12
31. oktober 2014 af Haxxeren
#11
Nej, A(x) er bare arealet af et tværsnit i en bjælke. Denne kan altså variere langs bjælkens længde.
Det lyder som, at man ikke kan udregne det, når r(x) er ukendt og man kun kender til, at r(x) > 0.
Svar #13
31. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#12
Så A(x) er en generel funktion med A(x) > 0 . Man har så, med intervallet transformeret til [0;π]
0∫π A(x)·sin(mx)·sin(nx) dx = 0∫π A(x)·cos((m-n)x)/2 dx - 0∫π A(x)·cos((m+n)x)/2 dx
Man kan så udvikle A(x) i en Fourierrække og se på bidragene til integralet, når man indsætter A(x) = sin(px) eller A(x) = cos(px). Så vidt jeg kan se, vil bidragene ikke gå ud mod hinanden for en generel funktion.
Prøv for eksempel funktionen A(x) = x2 . Her har man
0∫π x2·cos(bx) dx = (2π/b2)·(-1)b ,
hvorfor, for m ≠ n ,
0∫π x2·sin(mx)·sin(nx) dx = (1/2)·(2π/(m-n)2)·(-1)m-n - (1/2)·(2π/(m+n)2)·(-1)m+n
= π·(-1)m+n·4mn/((m2-n2)2 ≠ 0 .
Konklusionen må være, at man ikke kan vise det, du ønsker at vise.
Svar #14
31. oktober 2014 af Haxxeren
#13
Det ser kompliceret ud.
Man må så antage, at ρ og A begge er konstante, således at man kan tage dem udenfor integraltegnet.
Svar #15
31. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#14
Du kan bare se på den sidste del af #13. Det du ønsker at vise gælder ikke for funktionen x2 og dermed ikke for en generel funktion A(x).
Svar #16
31. oktober 2014 af Haxxeren
#15
Men så må:
0∫L sin(n·π·x/L)sin(m·π·x/L) dx = 0 , n ≠ m
Det må så kunne løses ved partiel integration?
Svar #17
31. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#16
Som jeg nævnte i #7 er dette integral lig med (L/π) · 0∫π sin(nx)·sin(mx) dx
Her har man, for m ≠ n,
0∫π sin(nx)·sin(mx) dx = (1/2) · 0∫π cos((m-n)x) dx - (1/2) · 0∫π cos((m+n)x) dx
= (1/2)·(1/(m-n))·[sin((m-n)x)]π0 - (1/2)·(1/(m+n))·[sin((m+n)x)]π0
= 0
Svar #18
31. oktober 2014 af Haxxeren
#17
Hvordan kan man lave den omskrivning du starter med at lave? Jeg kan se, at du både ændrer indmaden i funktionerne og ved grænsen.
Svar #19
31. oktober 2014 af peter lind
Brug at sin(u+v)*sin(u-v) = -½(cos(u+v)-sin(u-v))
Intergrationen af de to led går over et helt antal perioder, så resultatet bliver 0
Svar #20
31. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#18
Man benytter formlen for et produkt af to sinusfunktioner, som Peter Lind giver i #19. Den korrekte formel er dog
sin(u)·sin(v) = (1/2)·cos(u-v) - (1/2)·cos(u+v) .
