Matematik

Differentialregning - Bevis - HASTER!

01. november 2014 af Rezwan9 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lidt svært ved at bevise, at a(x−r1)(x−r2) = f(x)=ax2+bx+c

Håber virkelig, I kan hjælpe.

Opgave vedhæftet som billedefil.

På forhånd, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2014 af mette48 (Slettet)

a(x-r1)(x-r2)             ganger hvert led i første parentes med hvert led i anden parentes

a(x2-r1x-r2x+r1r2)

a(x2-(r1+r2)x+r1r2)  

ax2-(r1+r2)ax +ar1r2

ax2+bx+c

hvor

b=-a(r1+r2) og c=ar1r2


Svar #2
01. november 2014 af Rezwan9 (Slettet)

Hvad menes der så med, at d ≥ 0? Hvor kommer det så ind i det, du har lavet?

Men mange tak for det andet, du har lavet. Nu forstår jeg bedre!


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2014 af mette48 (Slettet)

Er du ver at udlede løsningsformelen for en andengradsligning siden du nu vil have d med?


Svar #4
01. november 2014 af Rezwan9 (Slettet)

Det står der i opgaven, hvis du kigger igen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2014 af mette48 (Slettet)

OK jeg kan ikke læse de meget små bogstaver.

ax2+bx+c=0                       er standardskrivemåden for en andengradsligning

udtrygget omskrives til kvadratet på en toleddet størrelse (p+q)2=p2+2pq+q2

                                        dividerer alle led med a

x2+b/a x +c/a =0       midterste led 2pq skal have et 2-tal,

                                  så man deler med 2 og ganger med 2     b/a =2*(b/2a)x

x2+ 2* (b/2a)x +c/a=0      c/a trækkes fra på begge sider

x2+ 2* (b/2a) =-c/a          sidste led skal være q2

x2 + 2*(b/2a)x+(b/2a)2 =-c/a +(b/2a )2

                                     nu omskrives de tre led til kvadratet     p2+2pq+q2=(p+q)2

(x+b/2a)2=-c/a +(b/2a )2

                                    derefter uddrages kvadratroden på begge sider, husk man ikke kan uddrage kvadratroden af et negativt tal, så højre side skal være positiv

x+b/2a=±√(-c/a+(b/2a )2)    fællesnævner for  brøkerne under √

x+b/2a=±√(-4ac/4a2+b2/4a2)

x+b/2a=±√(-4ac+b2) /2a             b/2a trækkes fra på begge sider


Svar #6
01. november 2014 af Rezwan9 (Slettet)

Hvad med denne opgave:

Bevis formlen til bestemmelse af rødder for et andengradspolynomium.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2014 af mette48 (Slettet)

Det er det bevis jeg har skrevet i #5

Det står vel også i din matematikbog


Svar #8
01. november 2014 af Rezwan9 (Slettet)

Men forstår ikke dit svar på det, jeg havde spurgt om allerførst. Hvis du kunne skære det ud i pap for mig, ville det være rigtig dejligt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man har

        f(x) = ax2 + bx + c

hvor det antages, at a ≠ 0 .

Dermed har man

        f(x) = a·(x2 + (b/a)x + (c/a))

hvorefter man kvadratkompletterer de to led x2 + (b/a)x

        f(x) = a·(x2 + (b/a)x + (b/(2a))2 + (c/a) - (b/(2a))2)

              = a·((x + (b/(2a)))2 - ((b2 - 4ac)/(2a)2))

Hvis størrelsen   d = b2 - 4ac er ≥ 0 , har man da 

        f(x) = a·((x + (b/(2a)))2 - ((√d)/(2a))2)

               = a·(x + (b/(2a)) + (√d)/(2a))·(x + (b/(2a)) - (√d)/(2a))

Heraf aflæser man, ved at benytte nulreglen, at hvis d = b2 - 4ac ≥ 0 , har polynomiet de to rødder

         r1 = - (b/(2a)) - (√d)/(2a)     og     r2 = - (b/(2a)) + (√d)/(2a) 

og polynomiet kan skrives

        f(x) = a·(x - r1)·(x - r2) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. november 2014 af mathon

#0

I oversigt:
       BEMÆRK
med udgangspunkt i #9's 5. linje
                  ax^2+bx+c=a\cdot \left (x^2+\frac{b}{a}x+\frac{c}{a} \right )
og
                  \begin{array} {|c|c|} rodsum&rodprodukt\\ r_1+r_2&r_1\cdot r_2\\ \hline -\frac{b}{a}&\frac{c}{a}\\ \end{array}

haves

                 a\cdot (x-r_1)\cdot (x-r_2)=a\cdot \left ( x^2-r_2x-r_1x+r_1r_2 \right )=

                         a\cdot \left (x^2+\left ( -\left ( r_1+r_2 \right )x \right )+r_1\cdot r_2 \right)     som ved brug af tabellen
giver
                         a\cdot \left (x^2+\frac{b}{a}x +\frac{c}{a} \right )=ax^2+bx+c


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. november 2014 af mathon

I #9 er der glimrende redegjort for andengradsligningens rødder.
Udledningen kunne også være
foregået således:


Skriv et svar til: Differentialregning - Bevis - HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.