Matematik

Vektorrum og differentation

11. november 2014 af Searchmath (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har prøvet at løse opgaverne, men de er ikke helt nemme. 

Jeg er gået i gang med a) og kan forstille mig kan man skal vise at hver af vektorerne ganget med en konstant er lig med nul, er det rigtigt?

Men hvodan kunne man ellers løse resten?

Vedhæftet fil: opgave3hjem3.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2014 af peter lind

Du skal vise at x1*e-it+x2*e-t+x3et+x4eit =0 kun har løsningen alle x'er er 0.

Prøv at sæt nogle passende værdier ind for t. Demed kan du få et sæt ligninger. Hvis determinanten af de fremkomne ligningssystem er forskellig fra 0 er de lineært uafhængig. Der findes også mere rafinerede metoder; men jeg ved ikke om du kender dem. De er baseret på at hvis ligningen holder er alle de afledede også 0.


Svar #2
12. november 2014 af Searchmath (Slettet)

Skal jeg så lave fire ligninger med fire ubekendte?
Må jeg selv bestemme værdierne for t? Fx t=0,1,2,3.

Jeg kender ikke den metode, men vil gerne lære den. Er den svær?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2014 af peter lind

Du kan selv bestemme værdierne for t.Den er symmetrisk i t, så det er mulig det er nemmere at vælge -1 i stedet for 3. Hvis du har dgang til et CAS værktøj er den nem. Hvis ikke kommer det noget an på hvad, der kommer ud af indsættelserne.


Svar #4
12. november 2014 af Searchmath (Slettet)

Jeg har opstillet ligningerne, men hvordan kan jeg løse dem med en matrix? Jeg ved ikke helt hvordan man omdanner et e i et ligningssystem. Man plejer nemlig kun at bruge koefficienterne i en matrix. Er det så ikke bare e'erne? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2014 af peter lind

Du får jo fire lineære ligninger med 4 ubekendte hvor højre side er 0 for lle ligninger.

Du kan enten gå i gang med at løse ligningssystemet eller du kan finde determinanten. Er den forskellig fra 0 er de fire funktioner uafhængige


Svar #6
12. november 2014 af Searchmath (Slettet)

Jeg tror ikke helt du forstod mig. Jeg har fire ligninger og jeg har et homogent ligningsystem dvs b=(0,0,0). Det er jeg ikke i tvivl om. 

jeg har det her ligningssystem 4X4 Matrix:

 x1*e^-i0+x2*e^-0+x3e^0+x4e^i0 =0 

 x1*e^-i*1+x2*e^-1+x3e^1+x4e^i*1 =0 

 x1*e^-i*2+x2*e^-2+x3e^2+x4e^i*2 =0 

 x1*e^-i*3+x2*e^-3+x3e^3+x4e^i*3 =0 

er det så en matrix som ser sådan her ud: 

(1,1,1,1,e^-1,e^-i, e,e^i, e^2,e2*i,e^2,e^-3,e^-3*i,e^3,e^3*i)

Jeg er nemlig bare usikker på hvad der skal stå i matricen. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2014 af peter lind

Den hvor du sætter t = 2 eller -2 er ikke rigtig, der mangler også et led. ellers rigtig. Den er meget svær at læse. Kan du ikke adskille rækkerne. Nyt forslag prøv at sæt t = i eller -i. Det vil temmelig sikkert giver nemmere beregninger.


Svar #8
12. november 2014 af Searchmath (Slettet)

den kan ikke beregne determinanten :( 

kan man ikke få nogle tal i stedet for e'er?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2014 af peter lind

Jeg havde regnet med at dit CAS værktøj kunne beregne determinanten.

f(x) = x1*e-it+x2*e-t+x3et+x4eit =0

Da funktionen slulle være konstant altså uafhængig af t, vil dens afledede også være 0

Find f(0), f'(0), f''(0) og f'''(0)

Det giver et pænt ligningssystem til at bestemme x'erne


Skriv et svar til: Vektorrum og differentation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.