Matematik

Hvordan vil man isolere i denne ligning?

12. november 2014 af ShadH - Niveau: A-niveau

Selvom jeg prøver så desperat er jeg stadig ikke god nok til at isolere i hånden og er alt for afhængig af et cas-værktøj.

Nogle der vil lave et breakdown af hvordan man isolerer: (x+4)2+(y-2)2 = 25

Til at begynde med tænkte jeg man blot kunne finde 1.- og 2. led i anden samt det dobbelte produkt og isolerer y derfra. Det kunne man så ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man vil isolere y, isolerer man først (y-2)2 til

        (y-2)2 = 25 - (x+4)2

og derefter uddrages kvadratroden på hver side

        y - 2 = ± √(25 - (x+4)2)


Svar #2
12. november 2014 af ShadH

Hov, jeg glemte at nævne at x=-(5/2)

Men samme princip må vel stadig gælde.

Så: y = √(25-(-5/2+4)2) + 2


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, så indsætter man jo værdien for x.


Svar #4
12. november 2014 af ShadH

Men jeg tænker lidt at når vi sender (y-2) på den anden side af lighedstegnet så må vi vel få -(y-2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

(y-2) sendes da ingen steder hen.


Svar #6
12. november 2014 af ShadH

Hov, det vel rigtigt. 

Jeg får det til at være √(25-2.25)-2 (jeg omskrev -5/2 til -2.5 da jeg arbejder bedst sådan)

(Givet at mit svar er rigtigt...): Nu hvor jeg har at: (-5/2+4)2+(√(23.75)-2-2)hvordan vil jeg så finde cirklens tangethældning ud fra det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal udregne (x+4) korrekt når x = -5/2 .

Der er tale om en cirkel med centrum i C(-4 ; 2) med radius r = 5 .

Benyt, at tangenten står vinkelret på radiusvektor i røringspunktet.


Skriv et svar til: Hvordan vil man isolere i denne ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.