Matematik

Hjælp til homogene diff.ligninger

19. november 2014 af bananman (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har prøvet at finde løsningen til opgave b, hvor jeg skal opstille et udtryk, der gælder for alle konstanter. men det jeg har opstillet giver et negativt resultat, hvilket self.. er forkert.

Det er, som tidligere nævnt, opgave b jeg snakker om.

Vedhæftet fil: g.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er et groft misbrug af potensregnereglerne at påstå, at 110·(-1/2)n er lig med -55n . Man har, at

        ln = C·1n + D·(-1/2)n = C + D·(-1/2)n

og da     l1 = 50 og  l2 = 110 , har man

        C - D/2 = 50
        C + D/4 = 110

hvoraf man finder

        C = 90   og   D = 80 .

Den fuldstændige løsning er da

        ln = 90 + 80·(-1/2)n ,

der for n = 4 giver

        l4 = 90 + 80·(-1/2)4 = 90 + 80/16 = 95


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2014 af Mount (Slettet)

Du har potensfejl som nævnt


Svar #3
19. november 2014 af bananman (Slettet)

Hvordan får du c og d til disse værdier? Du er kommet frem til C + D·(-1/2)n hvorledes?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man benytter, at l1 = 50 og l2 = 110 og løser de fremkomne ligninger ved at indsætte i udtrykket for ln .


Svar #5
19. november 2014 af bananman (Slettet)

Hvordan fås de fremkomne ligninger altså hvorfra får du C-D/2 og C+D/4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Af det generelle udtryk

         ln = C + D·(-1/2)n

får man

        I1 = C + D·(-1/2) = C - D/2 = 50

        l2 = C + D·(-1/2)2 = C + D/4 = 110


Svar #7
19. november 2014 af bananman (Slettet)

Ok så får du C=90 ved at sige

  C *1+D*(-1/2)=50 --> ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man løser ligningssystemet i de to ubekendte C og D

I:         C - D/2 = 50
II:        C + D/4 = 110

Træk ligning I fra ligning II:

          3D/4 = 60 ⇒ D = 80

og derefter

        C = D/2 + 50 = 40 + 50 = 90 .


Skriv et svar til: Hjælp til homogene diff.ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.