Matematik

Monotoniforhold

14. januar 2015 af Anonym97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP, er der nogen der kan hjælpe mig med dene opgave, om jeg har i min mat afl.?

En olieboreplatform, der ligger 12 km fra kysten, skal med en rørledning forbindes med et raffinaderi 20 km nede ad kysten. Det koster 0,4 mill. kr. pr. km rør under vandet og 0,3 mill. kr. pr. km rør på land. Det skal beregnes, hvor undervandsledningen skal føres i land, så omkostningerne mindskes. 

a) Gør rede for, at med betegnelserne på figuren, er omkostningerne O bestems ved
O=6+0,4x-0,3y

Jeg har prøvet af svarer på opgave a, er der nogel der kan fortælle mig om jeg har regnet rigtigt? :)
Afstanden af røret på vandet er x km, så prisen på vand er 0,4x og afstanden på land er 20-y, udgiften på land kan derfor beregnes ved
0.4x+(0.3)(20-y)
Jeg ganger parenteserne sammen:
0.3*20+0.3*−y ? 6.-0.3*y
nu ligger jeg de 0.4x til:
6-0.3*y+0.4*x ? 0.4x-0.3y+6

b) Udtryk y ved x, og vis, at omkostningerne O som funktion af x er givet ved
O(x)=6+0.4x-0.3√(x^2-144)

c) Bestem x, så omkostningerne O bliver så små som muligt. 
Beregn derefter den tilsvarende y-værdi.
Hvor meget dyrere er det, hvis rørledningen føres i land, så y=10 km?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2015 af mathon

a) er rigtig


Svar #2
14. januar 2015 af Anonym97 (Slettet)

Super! Kan du give nogle ledetråde til b og c? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2015 af mathon

b)

af tegningen ser du, at
Pythagoras kan anvendes
                                                       x^2=12^2+y^2
hvoraf
                                                       y=\sqrt{x^2-144}    da  y>0

                                 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2015 af mathon

Minimum for O(x)
kræver
                       O{\, }'(x)=0,4-\frac{0,3\cdot x}{\sqrt{x^2-144}}=0\; \; \; \; \; \; \;12<x<23,3


Svar #5
14. januar 2015 af Anonym97 (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Svar #6
14. januar 2015 af Anonym97 (Slettet)

Hvad finder du ud af at 12<x<23.3 ?

Hvordan beregner jeg den tilsvarende y-værdi.

og hvor meget dyrere er det, hvis rørledningen føres i land, så y=10 km?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2015 af mathon

#6
                  y=\sqrt{x^2-144}


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. januar 2015 af mathon

Hvis rørledningen er undervands hele vejen til raffinaderiet,
haves:
                  x=\sqrt{12^2+20^2}=4\sqrt{34}\approx 23,3
 


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.