Matematik

Optimering

16. januar 2015 af Anonym97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Er der nogel der kan hjælpe mig med min hjemmeopgave? :)

ligger den ind som en vedhæfted fil, da der er rimelig meget tekst. 

Jeg har dog prøvet at regne opg. 1:

Da coladåserne er clinderformet, vil jeg bruge formlen for overfladearealet af en cylinder. Bund og låg har hver et areal på πr^(2)cm, og da dåsens omkreds er 2πr, er dens krumme overflade 2πhr. Altså er det samlede overfladeareal af dåsen
A=2πr^(2)+2πrh
Spansk dåse: a=2*π*(2.75)^2+2*π*2.75*14.3 ? a=294.603
Dansk dåse: a=2*π*(3.05)^2+2*π*3.05*11.4 ? a=276.916

 - Nogen der kan fortælle mig om jeg har regnet rigtigt? 

Håber der er nogle der kan hjælpe mig igang med de andre opgaver eller give mig nogle hints.. :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det er det korrekte udtryk. Når du har valgt at kalde overfladearealet for A, skal du vedblive at kalde det A og ikke a.

          A = 2π·r·(r+h)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2015 af peter lind

2) Rumfanget af en cylinder er π*r2*h. Sæt det lig med det ønskede rumfang og isoler h. Sæt resultatet ind i formlen for arealet. Du har nu en funktion af r alene. Den kan du optimere på sædvanlig måde.


Svar #3
18. januar 2015 af Anonym97 (Slettet)

Er det her regnet rigtigt ud?

og kan i hjælpe mig med opgave 3?

3) Hvilken sammenhæng ser der ud til at gælde mellem højde og diameter i denne type opgaver?

- og tak for de tidligere svar! :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er ikke korrekt regnet. Man skal finde den optimale højde og radius for en dåse med volumen V = 330 ml med det mindst mulige overfladeareal A. Man har

        A = 2π·r·(r+h)

og

        V = π·r2·h, dvs

        A = 2π·r·(r+ V/(πr2)) = 2πr2 + 2V/r .

Man finder s minimum for funktionen A(r) ved at løse ligningen   A'(r) = 0 , dvs.

         4πr - 2V/r2 = 0 ,

hvoraf

         r = [ V/(2π) ]1/3

og dermed

        h = V/(πr2) = (V/π) · (2π)2/3 / V2/3 = 22/3 · V1/3 / π1/3 = 2r = d ,

hvilket er den sammenhæng, der sp8rges efter i 3).


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.