Matematik

DIfferentialregning

19. januar 2015 af Juhusen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle der kan hjælpe med de tre sidste opgaver? :-) 

(Opgaven er vedhæftet) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2015 af mathon

ér skæringspunkt kræver:
                                                 \small -x^2-3x+c=x-3     med én løsning

                                                  \small x^2+4x-(c+3)=0    med én løsning


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. januar 2015 af Therk

c) kan du løse vha. diskriminanten. For at polynomiet kun har et skæringspunkt på der gælde at _{d=0}, altså

\sqrt{b^2-4ac} = 0.

Du kender b og a, så løs ovenstående for c.

d) Koordinatsættet må så være (x_0,f(x_0)) hvor x0 er den fundne rod.

e) er vel lige ud ad landevejen herfra. :)


Svar #3
19. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

#2 Er vi ikke enige om, at det er f(x) som jeg skal bestemme tallet c for? 

Jeg havde nemlig taget udgangspunkt i p(x), men så jo så at der stod "den lineære funktion". 

Hvordan regner jeg så c? -3 må da være c? :-) Mangler b ikke? 


Svar #4
19. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

I p(x) havde jeg bare solvet c, så det gav egentligt god mening, men kan jeg vel ikke bruge til noget alligevel :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2015 af Therk

Jo, det er da fint, hvis du må bruge en computers solve-kommando! Hvad har du fået c til?


Svar #6
19. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Men er det c for p(x) eller f(x) jeg skal finde? 

For p(x) har jeg skrevet: 

solve((-3)^2-4*(-1)*c,c) og så får jeg 2,25 

Men der står bare at jeg skal bestemme tallet c, så parablen og grafen for den lineære funktion kun har ét skæringspunkt. Er det ikke f(x) jeg skal tage udgangspunkt i så?? altså f(x)=x-3? Forstår bare ikke hvad der er b og c i den?? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2015 af Therk

Well, det er jo så ligningen

p(x) = f(x)

der kun må have én løsning. Reducér ovenstående på formen

g(x) = 0

som bliver et andengradspolynomie hvor du kender a og b. Brug så at

d = \sqrt{b^2-4a\hat c}=0

hvis g(x)=0 kun må have én løsning. Jeg har skrevet \hat c som skal forstås som det konstante led i g(x).

Du skulle gerne komme frem til at c=-7 er dit svar.


Svar #8
19. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Åh, er faktisk ikke helt med 

Altså: -x^2-3x+c=x-3 og hvad mener du så? :-) 

Kan du vise det for mig? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

2.-gradsligningen p(x) = f(x) skal have netop én løsning, dvs

        -x2 -3x + c = x - 3

og dermed

        x2 + 4x -3 -c = 0

skal have netop én løsning. Diskriminanten d for denne 2.-gradsligning skal derfor være lig med 0. Beregn d og løs så ligningen   d = 0 som en ligning i c .


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. januar 2015 af Therk

\begin{align*} -x^2-3x+c=x-3 \quad &\Leftrightarrow \quad -x^2-3x-x+3+c =0 \\ & \Leftrightarrow \quad \underbrace{-1}_a\cdot x^2+\underbrace{(-4)}_b\cdot x+\underbrace{(3+c)}_{\hat c} \end{align*}

Sæt alt over på venstre side af lighedstegnet, så du har et udtryk på formen

g(x)= 0

altså er

g(x) = -x^2-4x+3+c.

Du skal nu løse ligningen

d=\sqrt{b^2-4a\hat c}= 0

hvor de tre konstanter er konstanterne i g(x) (se længere oppe). Bemærk at du kan droppe kvadratrodstegnet, når du skal løse det.


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Sædvanligvis kalder man størrelsen  d = b2 - 4ac  (uden kvadratrod) for diskriminanten i forbindelse med løsning af 2.-gradsligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. januar 2015 af Therk

Det skal jeg huske! Tak!


Svar #13
19. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Det giver super god mening nu, tusinde tak for hjælpen!! :-) 


Svar #14
19. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg så koordinatsættet for skæringspunktet? :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #15
19. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ved at løse ligningen finder man x-koordinaten for skæringspunktet.

y-koordinaten kan beregnes enten som p(x) eller f(x) .


Svar #16
19. januar 2015 af Juhusen (Slettet)

Takker! :-) 


Skriv et svar til: DIfferentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.