Matematik

Ekstrema

21. februar 2015 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Er der nogen, der kan forklare mig, hvad er forskellen på global og lokal ekstrema? Jeg forstår det simpelthen ikke.

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2015 af Stats

Global er det minimum og/eller maksimum, som er større end alle andre maksima og minima...

Lokal er dermed så det andre maksima og minima..

I mange tilfælde, så er det globale maksimum og minimum i -∞ og ∞

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. februar 2015 af peter lind

Hvor der erglobalt maksimum for en funktion vil funktionen ikke antage nogle større værdi noget sted.

Hvis der er lokalt maksimum vil funktionen ikke antage større værdier i en omegn omkring maksimumpunktet, men funktionen kan godt antage større værdier i større aftstan fra maksimumspunktet.

Det tilsvarende gælder for minimum


Brugbart svar (3)

Svar #3
21. februar 2015 af Chrystine (Slettet)

Populært sagt: Du kan godt være den højeste i din klasse (lokalt) uden at være den højeste i verden (globalt).


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. februar 2015 af Stats

Global minimum ligger i x = -∞
Global maksimum ligger i x = ∞

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #5
21. februar 2015 af nejvelda

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man vil ikke kalde det globalt minimum eller globalt maksimum, når det drejer sig om en grænseværdi i ±∞ .


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2015 af Stats

Det sagde min "gamle" matematik lærer. Tænker at eftersom hun før havde undervist universitetsstuderende på dtu, så måtte dette være rigtigt (½ år tilbage)... Men hun kan selvfølgelig også ha' taget fejl

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #8
22. februar 2015 af nejvelda

#6 så det er forkert det der står i #4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. februar 2015 af Stats

Definition på lokalt og globalt maksimum:

• f(x,y) har lokalt maksimum i punktet (a,b) hvis f(x,y) ≤ f(a,b) for alle (x,y) i nærheden af (a,b).
• f(x,y) har globalt maksimum i punktet (a,b) hvis f(x,y) ≤ f(a,b) for alle (x,y) i definitionsområdet for f(x,y).

Definition på lokalt og globalt minimum:

• f(x,y) har lokalt minimum i punktet (a,b) hvis f(x,y) ≥ f(a,b) for alle (x,y) i nærheden af (a,b).
• f(x,y) har globalt minimum i punktet (a,b) hvis f(x,y) ≥ f(a,b) for alle (x,y) i definitionsområdet for f(x,y).

Betingelser for lokale værdier:
Hvis et punkt (a,b) er lokalt maksimum eller minimum, glæder mindst en af følgende:

1) (a,b) er et kritisk punkt for f(x,y), hvilket vil sige at f1(a,b) = f2(a,b) = 0.
2) (a,b) er et singulært punkt for f(x,y), hvilket vil sige at mindst én af de partielle afledede ikke er defineret i (a,b).
3) (a,b) ligger i randen af definitionsområdet for f(x,y).

http://wiki.mitsted.dk/?page=Maksimum_og_minimum

Jeg, siden og min gamle matematik lærer kan jo stadig godt tage fejl.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der er ikke noget galt med den side, du henviser til. Det var din kommentar med at ekstremum kunne være i ±∞ jeg tog afstand fra.

En reel funktion f(x) : X ⊆ RnR har lokalt minimum i x0, hvis der findes en omegn ω(x0) omkring x0 , så at det for alle x ∈ ω(x0) gælder, at  f(x) ≥ f(x0) .

Funktionen har globalt minimum i x0 , hvis det for alle x i definitionsmængden X gælder, at f(x) ≥ f(x0) .

Der gælder analoge definitioner for lokalt/globalt maksimum, hvor man vender ulighedstegnet til ≤ .

Det er ikke et krav i definitionerne, at funktionen f(x) er differentiabel.


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2015 af Stats

Ahh. Ok.. Hmm.

Hæh, men tak for inputtet. Så blev man også kloger igen i dag.

\lim_{x\rightarrow x_0+}f(x)=A,\lim_{x\rightarrow x_0}f(x)=B,\lim_{x\rightarrow x_0-}f(x)=C

Hvor der ved maksimum så skal gælde at B>A og B>C ??

Eller kan man sige at funktionen ln(x), har globalt maksimum i x0 = ∞, da der ikke for nogen andre x, er større end denne?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. februar 2015 af Stats

#11 - supplerende...

grænserne er et spørgsmål ang. hvad der menes med omegn...

Eksemplet med ln(x), er da du skriver f(x) ≤ f(x0)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Med en omegn forstås sædvanligvis en sammenhængende, åben mængde. I een variabel tænker man på et åbent interval. I flere dimensioner kalder man også en omegn for en åben kugle.

#11

Nej, funktionen ln(x) har ikke globalt maksimum for x = ∞ . Funktionen har hverken et minimum eller et maksimum. Funktionen ln(x) er en strengt voksende funktion.


Skriv et svar til: Ekstrema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.