Fysik

idealgasligningen

23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen, der kan hjælpe med denne opgave? Det er især a)

Vi ser i denne øvelse på, hvordan trykket varierer i et bildæk, når temperaturen ændrer sig. Trykket i bildæk angives ofte i enheden bar, og vi ser på et dæk, der ifølge bilfabrikanten skal have et tryk på 3,0 bar. Dette er trykket, som det måles af pumpen på en tankstation, og det angiver trykket ud over atmosfærens tryk. Antag, at dækket er pumpet op til det korrekte tryk ved temperaturen

a) Anvend idealgasligningen til at finde en formel for dækkets tryk p ved en vilkårlig temperatur T. Kald rumfanget ved trykket p og temperaturen T for V. Kald det korrekte dæktryk for p0. Antag, at dækkets rumfang er uafhængig af tryk og temperatur.

Anvend idealgasligningen på formen

p*V/T = n*R = konstant

Bemærk, at den færdige formel ikke indeholder dækkets rumfang.

b)På en solskinsdag når dækkets temperatur op på . Beregn dæktrykket.

c)En vinterdag måles dæktrykket på en tankstation til 2,6 bar.
Find temperaturen af luften i dækket.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2015 af mathon

          p=\left (c\cdot R \right )\cdot T

          p=k\cdot T

                                    \frac{p_2}{p_1}=\frac{T_2}{T_1}


Svar #2
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

hvad er M?


Svar #3
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

kan godt se du har

gjort brugt af n = m/M

og V = densitet/m

(men jeg får ikke det samme..


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Idealgasligingen udtrykker, at brøken pV/T er konstant. Når rumfanget V er uafhængigt af tryk og temperatur, har man derfor

        p1·V/T1 = p2·V/T2

hvoraf man får udtrykket i #1

        p2/p1 = T2/T1 .

Vis dine mellemregninger, hvis du finder et andet udtryk.


Svar #5
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

jeg tænkte:

p*V = n*R

p = m/M * R*T / densitet/m = (m*R*T/M )  / (m/densitet)  

men det kan jeg vel ikke bruge? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er da unødigt besværligt. Følg det vink, der er givet i opgaven.

p·V er ikke lig med n·R, men n·R·T .


Svar #7
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

Ja, okay.. men så forstår jeg ikke helt opgave b) ?

kan det passe:

101,3*10^3 Pa / p = 237,15 K / 308,15 K

??


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man kender tryk p1 og temperatur T1 , når dækket er pumpet op på tankstationen.

I b) angives en temperatur T2, og man kan så beregne det tilhørende tryk p2 . Du har udeladt talværdierne i #0, men de er vel givet i din opgavetekst.


Svar #9
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

her er den..

jeg får opgave b til at være 457.124,81 Pa

dog er jeg usikker på om det er helt rigtigt..

Vedhæftet fil:Øvelse 6.docx

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvorfor viser du ikke dine mellemregninger?


Svar #11
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

4,05 * 10^3 Pa / p = 273,15 K/ 308,15 K

og så trykket isoleret.. 4,05 * 10^3 Pa er dækkets og luftens tryk..


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

På tankstationen: p1 = 1 atm + 3,0 bar = 1,013·105 Pa + 3·105 Pa = 4,013·105 Pa .

                             T1 = 15 C = 273,15 K + 15 K = 288,15 K

På solskinsdagen: T2 = 35 C = 273,15 K +35 K = 308,15 K

Derfor:       p2 = p1 · (T2/T1) = 4,013·105 Pa · (308,15/288,15) = 4,292·105 Pa = 1,013·105 Pa + 3,279·105 Pa

Dæktrykket ud over atmosfærens tryk er derfor 3,28 bar .


Svar #13
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

okay, havde ikke set den information med 15 grader celcius..


Svar #14
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

i c) er jeg i tvivl om trykket på 2,6 bar er inkluderet atmosfærens tryk?


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Opgaven definerer dæktrykket som trykket ud over 1 atm. Når dæktrykket måles til 2,6 bar, er trykket i dækket

        p2 = 1 atm + 2,6 bar .


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. februar 2015 af mathon

Opgavetekstcitat:

"…trykket, som det måles af pumpen på en tankstation, angiver trykket ud over atmosfærens tryk."


Svar #17
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

ja, okay.. så den er inkluderet..


Svar #18
23. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

er p1 så: 3,0 bar + 1,0 bar?


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Så er atmosfærens tryk jo netop ikke inkluderet i det dæktryk, som pumpen viser. Se #15.


Brugbart svar (0)

Svar #20
23. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det fremgår af #12, at p1 = 1 atm + 3,0 bar .


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.