Matematik

tangent

14. marts 2015 af diedijedijedji (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal finde en ligning for cirkel tangent 

MIn cirkel har ligningen (x+4)^2+(y-2)^2=25

Nu skal jeg indsætte i Linjens ligning 

her er problemet ved ikke hvordan den skal se ud

altså P er -2,5 og -6,7

og vektoren mellem P0C er -6

                                             -9,2

hvordan kommer linjens ligning til at se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er P og hvad er P0 ? I hvilket punkt skal man bestemme tangentens ligning? Skriv det mere omhyggeligt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

P er Punktet  -2,5 og 6,7

 Vektoren er -6 og -9,2

nu skal jeg finde tangent ligningen. HVilket jeg ikke ved hvordan man gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad har punktet P med cirklen at gøre? Og hvad har vektoren med opgaven at gøre?

Man angiver et punkt med dets koordinatsæt, for eksempel C(-4;2).

Du fik forklaret i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1583394 hvorledes man bestemmer ligningen for en tangent til cirklen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

dette er en opgave ven

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Unavngivet.png 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2015 af mathon

            P=\left ( \frac{-5}{2};\frac{4+\sqrt{91}}{2} \right )

cirkeltangent i P:
                        \left (\mathbf{\color{Red} -\frac{5}{2}}+4 \right )\left(x+4\right)+\left(\mathbf{\color{Red} \frac{4+\sqrt{91}}{2}}-2\right)(y-2)=5^2

                         3x+\sqrt{91}y-2(\sqrt{91}+19)=0


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Hvis cirklen har ligningen

        (x - a)2 + (y - b2) = r2

og man ønsker at bestemme ligningen for tangenten til cirklen i punktet (x0,y0) på cirklen, er

[x0-a , y0-b] en normalvektor til tangenten, og denne skal gå gennem punktet (x0 , y0), så tangentens ligning er da

        (x0-a)·(x-x0) + (y0-b)·(y-y0) = 0

eller

        (x0-a)·(x-a+a-x0) + (y0-b)·(y-b+b-y0) = 0

eller

        (x0-a)·(x-a) + (y0-b)·(y-b) = (x0-a)2 + (y0-b)2 = r2

       


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

hvordan indsætter jeg i linjens ligning?

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man har, at a = -4 , b = 2 , r = 5, (x0 - a) = (-5/2 + 4) = 3/2 , (y0 - b) = (y0 - 2) = √(25 - (3/2)2) = (1/2)·√91 , så ligningen er

        (3/2)·(x + 4) + (1/2)·(√91)·(y+2) = 25


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

hvor kommer kvadrtroden af 91  og 25 fra? har fulgt denne side vejleding her står der intet om kvadratrod,mangler kun at indsætte linjens ligning

webmatematik.dk/lektioner/matematik-a/vektorer-i-2d/tangentligning-til-en-cirkel


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo vist i #9, hvor det hele kommer fra. Punktet P har koordinatsættet (x0 , y0), hvor x0 = -5/2 , så

        (y0 - b)2 = r2 - (x0 - a)2 = 25 - (-5/2 +4) = 25 - (3/2)2 = 25 - (9/4) = (100-9)/4 = 91/4

Derfor er

        y0 - b = (1/2)·√91

og dermed, da b = 2,

        y0 = 2 + (1/2)·√91 ≈ 6,769696


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

hvordan kommer linjens ligning til at se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du kan vel selv reducere færdig fra #9 (med tastefejlen korrigeret her):

        (3/2)·(x + 4) + (1/2)·(√91)·(y-2) = 25


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

kan det passe 3x+\sqrt91y-2\sqrt91+19)=0


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, bortset fra konstanten +19 , der jo skal erstattes med

        3·4 - 2·25 = -38 .


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

så det vil sige det fulde skal se således ud 3x+\sqrt91y-2\sqrt91-38)=0


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du skal fjerne den halve parentes.


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

okay eller er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#18

Hvordan skal det forstås?


Brugbart svar (0)

Svar #20
14. marts 2015 af sejt12 (Slettet)

undskyld tastefejl, der skulle stå "ellers er det korrekt".


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.