Matematik

Logaritme

16. marts 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

For tiden har vi om logaritmer og jeg kan IKKE knække koden!! Nogle der kan hjælpe mig med disse opgaver? (billede vedhæftet)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Opgaverne er: Reducér følgende regneudtryk:

   a)    log(x2 · y) - log(y)

   b)    log((1/x) + (1/y)) + log(x) + log(y)   (tip: Find fællesnævner)
-----------------------------------------------------------------------------------------

Benyt de kendte regneregler for logaritmer

        log(a · b) = log(a) + log(b)

        log(a / b) = log(a) - log(b)

Følg tippet i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2015 af mette48 (Slettet)

log (x2-y)-log y

log a - log b = log (a/b)

log (x2-y)-log y = log (x2-y)/y = log (x/y-1)

loga+logb=log(a*b)

log(1/x+1/y)+logx+logy =log (1/x+1/y)*x*y =log(1/x*x*y+1/y*x*y) = log (y+x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg a) er log(x2 · y) - log(y) med gangetegn i parentesen.

I mellemregningen i Opg b) mangler der en parentes

              = log ( (1/x+1/y)·x·y )


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Hej alle,

Jeg kan altså ikke helt forstå det grundlæggende i logaritme; hvorfor er

log(10x) = a

er det fordi at

10log(10^x) = 10

?

Jeg kan altså ikke helt finde hoved og hale i logaritme, er der lige en der hurtigt kan hjælpe mig ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg ved ikke, hvad du mener med "hvorfor er log(10x) = a" . Måske mener du, log(10x) = x ? grunden til, at det sidste gælder, er at log(x) og 10x er hinandens omvendte funktioner.

Hvis     a = log(x)  gælder der    x = 10a , og omvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Okay, nu giver bedre mening. Tusind tak andersen.

Jeg glemte lige at skrive, loga(10x) = a , eller er det lig x som du skriver ?

Okay så hvis jeg finde x i

10x = 100

skal jeg så gøre følgende?:

x = log(10) = 2

Jeg håber, at det er i orden jeg spørger i denne tråd; grundet af at jeg tror der komme logaritme i min næste emneopgave om funktioner.


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du blander for meget sammen. Der vil gælde

        loga(ax) = x .

Hvis man skal løse ligningen

        10x = 100

tager man log() på hver side

        x · log(10) = log(100), (dvs. gangetegn på venstreside, ikke = som du har det)

dvs.

        x · 1 = 2

Men måske kan man se direkte, at

        10x = 100 = 102

hvoraf

        x = 2 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Tusind tak andersen. Virkelig brugeligt, det du skriver.

Jeg kan dog ikke lige se, hvorfor du ganger x med log(10)

Når jeg nu har 10z så får vi x = log(10) er det ikke rigtigt ? Eller blander jeg det sammen igen ?

Men tusind tak fordi du vil svare tilbage andersen.


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg ved ikke nu, hvad 10z har med det andet at gøre. Man benytter en regneregel for logaritmer

        log(an) = n·log(a)

Derfor er

        log(10x) = x·log(10) = x·1


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Det har i den grad en væsentlig stor betydning, at skrive korrekt i matematik.

Jeg mente selvfølgelig 10x

Okay, nu forholder jeg mig til regnereglen og husker den. Jeg behøver ikke bevis, da jeg kun går i 10. klasse.

Men jeg forstår det meget bedre nu; tusind tak for alle dine brugbare svar og jeg håber ikke det gør noget at jeg vender tilbage til denne tråd, hvis der kommer problemer


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. august 2015 af Soeffi

CAS løsning.


Skriv et svar til: Logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.