Matematik

Differentialligninger

21. marts 2015 af jukson (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Har følgende ligning:

y'(t)=t^6*y(t)^2

Beregn i hånden dens fuldstændige løsning, og undersøg om der er konstante løsninger..

Kan nogen lige sætte mig i gang med den her opgave..? :)

Takker mange gange :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2015 af peter lind

Brug separation ag variable


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt bagefter en konstant funktion y(t) = a for at finde mulige konstante løsninger.


Svar #3
21. marts 2015 af jukson (Slettet)

hvordan sepererer jeg den her helt korrekt.. de her t'er går mig på.....:-/


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man har

         dy/dt = t6 · y2

der separeres

        dy / y2 = t6 dt

og integreres

        ∫ dy/y2 = ∫ t6 dt

til

        -1/y = t7/7 + k

        y(t) = -1/(t7/7 + k)

(man separerer).


Svar #5
21. marts 2015 af jukson (Slettet)

Tak Andersen11... Jeg havde på fornemmelsen at det var på den måde, men jeg blev i tvivl pga der stod y(t)^2 på højre side, og ikke "bare" y^2..


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Her er y2 blot en kortform for y(t)2 .


Svar #7
21. marts 2015 af jukson (Slettet)

Lige sidste ?... Ang undersøgelse af konstante løsninger..
Skal jeg bruge nulreglen i y'(t) ligningen..?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Indsæt en konstant funktion y(t) = a i differentialligningen. Hvis y(t) = a, er dy/dt = 0, så man får betingelsen for en konstant løsning

          0 = t6 · a2

der skal være lopfyldt for alle t. Bestem nu de mulige konstante løsninger til differentialligningen.


Svar #9
21. marts 2015 af jukson (Slettet)

Dvs der er to løsninger.. t=0 og a=0..?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej. Der er den ene konstante løsning y(t) = 0 . Funktionen t6 · a2 skal være lig med 0 for alle t. Det kan kun opfyldes, hvis a = 0 .


Svar #11
22. marts 2015 af jukson (Slettet)

Sorry.. Jeg er fuldstændig lost pt...


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Betingelsen for, at den konstante funktion y(t) = a er en løsning til differentialligningen

         dy/dt = t6 · y2

er, at

        0 = t6 · a2

for alle t. Det kan kun være opfyldt, hvis a = 0. Derfor er funktionen y(t) = 0 den eneste konstante løsning til differentialligningen.


Svar #13
22. marts 2015 af jukson (Slettet)

Tak for hjælpen Andersen. Lang aften :D

VH


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.