Matematik

Eksponentionel regression

23. marts 2015 af simone1517 - Niveau: A-niveau

Hvis jeg har en tabel, hvor jeg ved hjælp af dem skal bestemme en funktion ved hjælp af eksponentiel regression, skal jeg så ikke bare tage min a og b værdi, og så har jeg min funktion? Oder was...

det er opgave 2024 på vedhæftet fil :)

så min funktion vil hedde 2,40*1.16^x?

Vedhæftet fil: IMG_3456.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2015 af peter lind

Jeg ved ikke hvad du mener med at du "bare skal tage min a og b værdi" Dem finder du ved brug af regression ved brug af et CAS værktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2015 af AMelev

Jo, hvis a og b er bestemt ved regression.


Svar #3
23. marts 2015 af simone1517

a og b er bestemt ved regression. Så min funktion lyder ledes 2,40*1.16^x?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2015 af AMelev

Ja.


Svar #5
23. marts 2015 af simone1517

Hvis jeg så skal finde ud af, hvor meget omsætningen stiger med i procent, hvad skal jeg så gøre der? :/

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2015 af AMelev

Det kan du ikke få et klart svar på, da du ikke har angivet, hvad x og f(x) står for og heller ikke over hvor lang tid, du ønsker den %-vise tilvækst, men generelt gælder der for eksponentiel vækst, at 

a er fremskrivningsfaktoren ved en x-tilvækst på 1 og a = 1 +r, hvor r er vækstraten (den %-vise tilvækst) ved en x-tilvækst på 1.

I dette eksempel er  r = a - 1 = 0.16 = 16%

Hvis f(x) angiver omsætningen ved tidspunkt x (målt i år), så er den gennemsnitlige årlige tilvækst altså 16%.

Hvis det er den procentvise tilvækst over flere (n) år, du skal have fat i, skal du beregne an - 1.


Svar #7
23. marts 2015 af simone1517

Jeh skal først regne omsætningen i procent ud for et år, og derefter på en 4-års periode.
Det er opg. D i den vedhæftede fil

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2015 af AMelev

Undskyld - den havde jeg overset, men svaret ovenfor gælder stadig.


Svar #9
23. marts 2015 af simone1517

Så jeg får den årlige procent stigning ved at gøre:
2,40-1= 1,4
Og hvad gør jeg så får at få den i procent?
Og på en 4-års periode gør jeg:
2,40^4-1?

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. marts 2015 af AMelev

Hvad er a og hvad er b i din forskrift?


Svar #11
23. marts 2015 af simone1517

a= 2,40
b=1,16

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. marts 2015 af AMelev

Omvendt - forskriften hedder f(x) = b·ax.


Svar #13
23. marts 2015 af simone1517

Så dvs., 1.16-1= procent stigning for omsætningen for 1 år?
Og 1.16^4-1= procent srigning for en 4 års periode?

Brugbart svar (0)

Svar #14
23. marts 2015 af AMelev

Du skal lige skrive det som procent, men så ja. Det første skrev jeg allerede i #6.


Svar #15
23. marts 2015 af simone1517

Så det vil give 16%? Skal lige være sikker på at jeg gør det rigtigt??

Skriv et svar til: Eksponentionel regression

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.