Matematik

Optimering

23. marts 2015 af RobinHansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, der er noget optimering der driller noget, og kunne godt tænke mig nogen hjalp mig lidt med det, i den vedhæftede fil, er der nogle opgaver, opg 1 kan jeg godt, og optimering til at finde en x- værdi kan jeg også, de bær for eksempel bare, om at finde den største mulige x-værdi...hvordan er det? er det et lokalt/globalt maximum jeg skal finde inden f(x) definitionsmængde for at tage x derfra eller hvordan? roder lidt rund i det, håber nogen kan hjælpe, lidt det samme ved opg 3, hvor der også bedes om størst muligt areal og opg 4 hvordet er mindst mulig areal.

mvh

Vedhæftet fil: optimering 1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Opg 2: Opskriv kassens rumfang V udtrykt ved x . Find maksimum for funktionen V(x).

Opg 3: Opskriv hundegårdens areal A udtrykt ved x og y. Eliminer y, idet hegnet har en fast længde. Find nu maksimum for funktionen A(x).

Opg 4. Opstil rumfanget V udtrykt ved h og b. Benyt V = 1 m3 til at udtrykke b ved h. Opstil så et udtryk for kanalstykkets overfladeareal A udtrykt ved h og b, og indsæt heri b udtrykt ved h. Find nu minimum for funktionen A(h).


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2015 af UG124 (Slettet)

Hej andersen11,

Vil du gerne lige bekræfte #13 i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1586949


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2015 af 123434 (Slettet)

Opgave 3

Længde af hegnet=x+x+y

Længden af hegnet opgives til 80

80=x+x+y

80=2x+y

80-2x=2x+y-2x

y=80-2x

y=40-x

Areal=y*x

x*(40-x)=40x-x2

Vi skal finde A'(x)=0

A'(x)=40-2x=0

x=20

Arealet er størst muligt, når x=20

-2x angiver, at grenene vender nedad. Der er tale om maksimum i x=20


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis y = 80 - 2x , gælder der ikke også at y = 40 - x . Det er dog så heldigt, at det korrekte polynomium har de samme nulpunkter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2015 af 123434 (Slettet)

4# Hej

Hvor har jeg helt præcist lavet fejl, det vil nemlig hjælpe mig, hvis jeg vidste hvor det var.


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du går fra

        y = 80 - 2x

til

        y = 40 - x

Du kan gøre dine egne ligninger mere læselige og overskuelige ved at benytte passende mellemrum.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2015 af 123434 (Slettet)

6#

Tak fordi du gør opmærksom på det. Havde ikke selv tænkt over det.


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. marts 2015 af 123434 (Slettet)

Opgave 1

f(x)=1/2x3-2x2+2x+8

f'(x)=0

f'(x)=3*1/2*x3-1-2*2*x2-1+2

f'(x)=1,5x2-4x+2=0

x=2 V x=0,6667

Der må være tale om et maksimum i x=2 og x=0,6667 da koefficienten til x2 er negativ, nemlig -2. Grenene vender nedad

Opgave 2

V(x)=(40-2x)*(40-2x)*(40-2x)

V'(x)=0

Jeg har ikke casværktøj, så kan ikke regne den ud

0# Hvad fik du opgave 1 til?


Brugbart svar (2)

Svar #9
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Opg 1

Fortegnsvariationen er

f '(x)          +           0            -           0        +
-------------------------|---------------------|----------------->
x                          2/3                       2

hvoraf man ser, at f(x) har lokalt maksimum for x = 2/3 , og lokalt minimum for x = 2. Din konklusion giver ingen mening.

Opg 2: Det er ikke oplyst, hvad opgaven går ud på.
Benyt   V(x) = (40 - 2x)3 , V '(x) = 3·(40 - 2x)2·(-2) . Løs så ligningen V '(x) = 0 ved at benytte nulreglen.


Svar #10
25. marts 2015 af RobinHansen (Slettet)

Mange tak for hjælpen alle sammen. 


Svar #11
25. marts 2015 af RobinHansen (Slettet)

Jeg tænkte lige på at måske er hvad i angiver til opg 2 forkert, da højden på kassen må være den værdi som x får, altså må V(x)=(40-2x)*(40-2x)*(x). Eller ser jeg på det forkert? desuden, det er nok bare mig, men hvor kommer den (-2) i V '(x) = 3·(40 - 2x)2·(-2).

Igen, mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er da korrekt. Jeg havde ikke tænkt over, at indlægget i #8 havde noget med de oprindelige opgaver i #0 at gøre, derfor skrev jeg også i svaret i #9, at det ikke er oplyst, hvad opgaven går ud på.

Men jo, hvis det er den oprindelige Opg 2, er rumfanget

        V(x) = (40 - 2x)2·x

Faktoren -2 kommer fra differentialkvotienten af (40 - 2x) . Den korrekte differentialkvotient er så

        V '(x) = 2·(40 - 2x)·(-2)·x + (40 - 2x)2 = (40 - 2x)·(40 - 2x -4x) = (40 - 2x) · (40 - 6x)

der har nulpunkterne x = 20 og x = 20/3 med fortegnsvariationen

V '(x) -----|     +     0           -            0         +
-------------|----------|---------------------|---------------->
x             0         20/3                    20

så der er maksimum for x = 20/3 hvor V = (40 - 40/3)2·20/3 = 128000/27


Svar #13
26. marts 2015 af RobinHansen (Slettet)

#11 mange tak for dine svar

#8 f'(x)=1,5x2-4x+2=0

det hele var korrekt indtil +2, det er nemlig f'(x)=1,5x2-4x-2=0

Resultaterne bliver x=3,0972 og x=-0,4306

og tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, du har ret. Funktionen i Opg 1) er

        f(x) = (1/2)x3 - 2x2 - 2x + 8

og svareren i #8 har skrevet funktionen f(x) op forkert. Mit svar i #9 var baseret på den forkerte funktionsforskrift i #8. man skal derfor i Opg 1) løse ligningen

        f '(x) = (3/2)x2 - 4x - 2 = 0

der har rødderne  x = (2/3)·(2 ±√7) .


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.