Religion

Etisk dilemma - religion

07. april 2015 af jullemor99 - Niveau: 9. klasse

Jeg skal lave en opgave om et etisk dilemma men kan simpelthen ikke komme på et. Ville være en stor hjælp hvis i kunne komme med nogle forslag. 

Det kan for eksempel være -  Du er fange i en koncentrationslejer. En sadistisk vagt er i færd med at hænge din søn, fordi han forsøgte at flygte. Vagten beder dig om at trække stolen væk under din søn. Hvis du afviser ordren, vil vagten dræbe ikke kun sønnen der prøvede at flygte, men også din anden søn, som er en anden uskyld fange. Du er ikke i tvivl om, at vagten mener, hvad han siger.

Der er dog nogle der har tager det. Men håber i vil hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2015 af adsafadfdsafdasf

Hvad med abort? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2015 af Sigli (Slettet)

Jeg ved ikke om det er aktuelt længere.... Men jeg kender et dilemma:

Du er i et tog, der kører direkte mod 10 togbanearbejdere. De hverken ser eller hører at toget er på vej (høretelefoner osv. og du har ingen mulighed for at kontakte dem.), og kommer alle til at dø inden for kort tid. Det er ikke muligt at stoppe i tide- et er vist, og det er, at de dør. Du har dog én mulighed, at trykke på en knap, som får togets retning til at skifte - og på den skillevej står én person. Ville du trykke på knappen for at redde de 10 personers liv, på bekostning af en anden persons? 

Spørgsmålet er så svært, fordi hvis man er passiv, er man sådan set ikke skyld i de 10 arbejders skyld, men man kan redde dem hvis man aktivt dræber en person. Her kan man komme ind på utilitarismen eller nytteetik: Nytteetikeren havde trykket på knappen, fordi han ser det som et regnestykke, hvor den handling er bedst for flest/opnår det bedste resultat for de fleste.
Pligtetikeren, derimod, havde ikke trykket på knappen, fordi han ikke tænker på konsekvensen, men på den rette indstilling eller intention. Han vil ikke, at et menneske skal være et middel, men et mål - og her bliver det ene liv et middel til at redde ti andre folks liv (det kategoriske imperativ - Kant). Man har en etisk pligt overfor ethvert menneske -> pligtetik.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2015 af Sigli (Slettet)

Ellers kan man skrive om kloning (skal det være lovligt at klone mennesker?), aktiv dødshjælp (som jo legitimerer mord/hjælper den døende), dødsstraf, fængsel... Endda hvorvidt man skal tillade computere og telefoner i undervisningen... 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2015 af Sigli (Slettet)

Et etisk dilemma, der er i stil med det andet jeg skrev:
1 person, der har fået fuld narkose på hospitalet, og som så ikke er i bevidsthed, ligger på operationsbordet pga. en mindre skade/lignende. 10 personer kommer ind, der alle dør, fordi de akut mangler en lunge, en lever, en nyre, et hjerte osv. Alle 10 personers liv kan reddes, hvis du tager den bevidstløses organer og transplanterer dem (hvilket du er i stand til) 
Havde du gjort det, ofret en person for 10 personers liv?

Hvis man svarede ja til det tidligere spørgsmål, hvorfor svarer man så stadig ja/nej nu? :) 


Skriv et svar til: Etisk dilemma - religion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.