Matematik

Logaritmer

08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har lidt svært med en af mine opgaver i matematik.

Opgaven lyder således:

Omskriv følgende tal vha. regnereglerne for logaritmer, så facit bliver en logaritme.

Log(7/8 )+Log(16/7)

0,5Log(100) - Log(50)

3Log(5) - Log(25)

0,5(Log(16) - Log(4))

Log(X)-Log(1X)

Log(102 ) - Log(10) 

Håber der er nogen der kan hjælpe. Tak på forhånd! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Benyt de kendte regler for regning med logaritmer

        log(a) + log(b) = log(a·b)

        log(a) - log(b) = log(a/b)

        log(an) = n·log(a)


Svar #2
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Jeg har kigget på dem, men jeg forstår ikke hvordan jeg kan bruge dem. Hvad er et facit som logaritmer? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

I den første opgave har man for eksempel

        log(7/8) + log(16/7) = log( (7/8)·(16/7) ) = log( 16/8 ) = log(2)

Logaritmefunktionerne skives log(x) med lille bogstav l.


Svar #4
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Okay, jeg forstår godt det første, men hvor får du log(16/8) og log(2) fra? Hvordan regner du det ud? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo almindelig brøkregning

        (7/8)·(16/7) = (7·16)/(8·7) = 16/8 = 2


Svar #6
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Okay, tak for svaret! :-) Når der står noget foran log, som f.eks. i opgave 2, skal jeg så bruge den sidste regneregl? Med n^x?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er en mulighed, men i opg 2) er det vel nemmest at benytte, at log(100) = 2 .


Svar #8
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Jaaa. Jeg er vist ikke helt med, men tak for hjælpen! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

I Opg 2 har man

        0,5·log(100) - log(50) = 0,5·log(102) - log(5·10) = 0,5·2·log(10) - log(5) - log(10)

                                           = log(10) - log(5) - log(10)

                                           = - log(5)


Svar #10
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Okaay.

I opgave 3 så er det vel 3*log(5)-log(25), men hvad gør jeg herfra? Det er så små tal, at jeg ikke ved hvordan jeg skal reducere dem?

Og i opgave 6 er det vel bare log(2)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

I Opg 3 har man

        3·log(5) - log(25) = 3·log(5) - log(52) = 2·log(5) - 2·log(5) = log(5)

Hvordan er Opg 6 formuleret? Er det

        log(102) - log(10)

eller

        log(102) - log(10)    ?

Hvordan når du frem til log(2) i den opgave?


Svar #12
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Det er log(10^2)-log(10)

Altså sådan som jeg ser det, er det så ikke: 2*log(10)-log(1)=log(2)?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det er da ikke rigtigt.

Benyt i stedet, at log(10) = 1. Så er

        log(102) - log(10) = 2·log(10) - log(10) = log(10) = 1


Svar #14
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Lige 2 spørgsmål til.

I opgave 4, er det så sådan her: 0.5log(16)-log(4))=0.5log(8^2)-log(4)=0.5*2*log(8)-log(4)=log(8)-log(4), men derefter kan jeg ikke komme videre...

Og den opgave der hedder 

log(X)-log(1/X) er den bare = log(X)?


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Opg 4. Det er ikke rigtigt,at 16 = 82 . Benyt i stedet, at 16 = 42 . Man har

        log(16) - log(4) = log(16/4) = log(4) = log(22) = 2·log(2)

og det hele skal ganges med 0,5 , så resultatet bliver log(2)

I Opg 5 benytter man, at log(1/X) = -log(X) , så

        log(X) - log(1/X) = log(X) + log(X) = 2·log(X) = log(X2)


Svar #16
08. april 2015 af Frederikke1333 (Slettet)

Okay, det kan jeg godt se. Kan jeg skrive til sidste 0.5*2*log(2) = log(2)?

Og hvorfor bliver det lige pludselig + i den sidste opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, 0,5·2 = 1 .

Man har jo

        log(X) - log(1/X) = log(X) - (-log(X)) = log(X) + log(X) = 2·log(X)


Skriv et svar til: Logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.