Matematik

Højden i ligebenede trapezer

10. april 2015 af Pikachuw (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej alle. Jeg kan ikke finde ud af denne opgave, og håber at nogle af jer kan hjælpe.

Forklar hvorfor formlen gælder for alle ligebenede trapezer.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2015 af Soeffi

Indsætter billede

Ligebenede trapezer er symmetriske. Den længste side, a, kan derfor deles op i et stykke, der er lig med b og to, der er lig med (a-b)/2.

Højden, h, som står vinkelret på a og går til et hjørne af b, vil danne en retvinklet trekant, hvor kateterne er (a-b)/2 og h. Da tan(v) i en retvinklet trekant er lig med modstående katete divideret med hosliggende katete fås h=tan(v)·((a-b)/2).


Svar #2
10. april 2015 af Pikachuw (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvordan du kommer frem til at de to andre stykker er lig med (a-b)/2.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2015 af Soeffi

Du bør nok starte med at lave en tegning med alle inddelinger tegnet ind. Det gør beviset nemmere.

Ligebenede trapezer kan inddeles i to ens retvinklede trekanter og en rektangel som vist. For vinklen v gælder at tan(v) = h/((a-b)/2) dvs. h = tan(v)·((a-b)/2)

Vedhæftet fil:trapez.png

Skriv et svar til: Højden i ligebenede trapezer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.