Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Archimedes rapport

26. september 2015 af NicolineG1 (Slettet)

Hej, jeg sidder med en svær aflevering til på mandag omkring densitet. Er er nogen der kan hjælpe med følgende spørgsmål: 

1) Hvor stor en del af isbjerget skal ned i vandet for at isbjerget ikke synker? 

- Jeg har fået informationerne om at, isbjerget er 5m x 3m og 20 m højt. isnes masse er 900kg/m3 og havvandets masse er 1030kg/m3 og har beregnet i den forrige opgave at isbjergets tyngdekraft er 883.000 N. 

2) hvor stor skal densiteten af et  legeme være for at den netop kan flyde i vand?

Håber nogen kan hjælpe, tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du har vist beregnet tyngdekraften forkert.

Ftyngde = m*g = ρ*V*g

Så for isbjerget har du

Ftyngde = 900 kg/m3 * 5 m * 3 m * 20 m * 9,82 m/s2 = 2,65*106 N


Svar #2
26. september 2015 af NicolineG1 (Slettet)

Hov ups, tak. 

kan jeg beregne spm. 2 med det? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

For at isbjerget ikke synker, skal der være balance mellem tyngdekraften og opdriften. Husk at Archimedes fandt ud af, at opdriften er lig med tyngdekraften af den fortrængte væske.

Ftyngde = Fopdrift  <=>

ρis * Visbjerg * g = ρvand * Vneddyppet * g  <=>

Vneddyppet / Visbjerg = ρis / ρvand

Vneddyppet / Visbjerg = 900 kg/m3 / 1030 kg/m3 = 0,87 = 87%


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

2) Den skal være lig med vandets densitet.


Svar #5
26. september 2015 af NicolineG1 (Slettet)

Okay, så det vil sige at 87% af isbjerget vil være nede i vandet, for at isbjerget ikke synker? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ja.


Svar #7
26. september 2015 af NicolineG1 (Slettet)

super, men hvordan finder jeg så ud af" hvor stor skal opdriftskraften være for at isbjerget ikke synker?" og "hvor stor en del af isbjerget skal ned i vandet for at opdriften er så stor?"


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Opdriften skal være de 2,65*106 N for at modvirke tyngdekraften. Dette opnås, når 87% af isbjerget er under vand.


Svar #9
27. september 2015 af NicolineG1 (Slettet)

okay, mange tak!


Svar #10
27. september 2015 af NicolineG1 (Slettet)

Er der måske nogen der ved hvordan man beregner afvigelsen mellem F-opdrift og F-fortrængt vand? 

F- opdrift = 0,36034 N 

F-fortrængt vand = 0,33388 N 


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Det er vel bare at trække den ene fra den anden.


Skriv et svar til: Archimedes rapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.