Matematik

Beregningsopgave

19. oktober 2015 af teknom (Slettet) - Niveau: A-niveau

20 kg pellets overtrækkes med den i forskriften anførte filmvæske. Pelletdiameeren er 1 mm, og pelletdensiteten er 1,62 g/cm3. Der ønskes påført 2 mg polymer pr. cm2 pelletoverflade.

Volumenet af en kugle er 0,52 mm3

Overfladen af en kugle er 3,14 mm2

Beregn hvor meget filmvæske, der skal anvendes til overtrækning af 20 kg pellets.

***

Forskrift (morfinsulfat depotkapsler 100 mg, 100.000 stk.)

Morphinsulfat, 10 kg

I.

Cellulose, 24 kg

Lactosemonohydrat, 4 kg

II.

Polyvidon, 2 kg

Vand, 16 kg

III.

Vand, q.s.

***

Forskrift (filmvæske)

Eudragit RL30D, 50 dele

Eudragit RS30D, 150 dele

Talcum Ph.Eur, 50 dele

Acetyltributylcitrat, 12 dele

vand, 338 dele

I alt, 600 dele

Eudragit RL30D og Eudrafit RS30D er vandige dispersioner, der begge indeholder 30% tørstof i form af polymer.

***

Jeg beregner massen af en enkelt pellet:

1,62 mg/mm3 * 0,52 mm3 = 0,84 mg

Jeg beregner antallet af pellets:

(20 * 106 mg) / 0,84 mg = 2,37 * 107 stks.

Kan ikke komme videre herfra? Nogen, der evt. kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2015 af Heptan

Overfladen af en kugle er 3,14 mm2. Det kan man så gange med 2,37 · 107, og omregne til cm2. Så kan man gange det med 2 mg/cm2 og så har man hvor meget polymer der skal bruges.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. oktober 2015 af Heptan

Så kan du beregne hvor mange liter Eudragit der skal bruges. Husk at der er polymer i begge typer Eudragit.

Så kan du beregne hvor meget filmvæske der skal bruges.


Svar #3
19. oktober 2015 af teknom (Slettet)

Jeg beregner den samlede pelletoverflade:

3,14 mm2 * 2,37 * 107 = 7,45 * 107 mm2 = 745489 cm2

Jeg beregner, hvor meget polymerer jeg skal bruge:

745489 cm2 * 2 mg/cm2 = 1,49 * 106 mg = 1,49 kg

Er jeg på dette rette spor?


Svar #4
19. oktober 2015 af teknom (Slettet)

#2

Så kan du beregne hvor mange liter Eudragit der skal bruges. Husk at der er polymer i begge typer Eudragit.

Så kan du beregne hvor meget filmvæske der skal bruges.

Jeg kan desværre ikke komme videre herfra.

Jeg har dog forsøgt:

1,62 mg/mm3 = 1,49 * 106 mg / V --> V = 919753 mm3 = 0,92 L ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2015 af Heptan

#3 Korrekt

Ved du om det er volumen-% eller masse-%, det der 30 % tørstof?


Svar #6
19. oktober 2015 af teknom (Slettet)

#5

#3 Korrekt

Ved du om det er volumen-% eller masse-%, det der 30 % tørstof?

Jeg tror det er masse-%, men det står der ingen steder.


Svar #7
20. oktober 2015 af teknom (Slettet)

Ellers ved jeg ikke, hvordan jeg helt kommer videre?


Svar #8
23. oktober 2015 af teknom (Slettet)

Opgaven er løst!


Skriv et svar til: Beregningsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.