Matematik
Fjerdeordensdifferentialligning
Hej,
Jeg er interesseret i at løse følgende fjerdeordensdifferentialligning:
A·α''''(x) - B·α''(x) = - C·0∫L α(x)·dx - M
hvor alle størrelser er en konstant på nær funktionen α(x)
Jeg har prøvet at lave den om til:
A·α''''(x) - B·α''(x) = D
hvorefter jeg har fundet den homogene løsning:
αh(x) = A0 + A1x + A2e(√B/A)x + A3e-(√B/A)x
hvor A0 - A3 er konstanter.
Jeg kan ikke helt se, hvordan jeg bestemmer den partikulære løsning?
Anyone?
Svar #3
22. oktober 2015 af peter lind
Det løser den ligning som du har lavet den om til. Der er jo et andet bånd fra den oprindelige ligning. Der skal gælde D = -C∫0Lα(x)dx -M
Svar #4
22. oktober 2015 af Haxxeren
#3
D = -C∫0Lα(x)dx -M
giver da
D = - CkL3/3 - M ≠ - 2Bk
Eller forstod jeg det forkert?
Svar #5
22. oktober 2015 af peter lind
α(x) er en løsning til differentialligningen med uendelig mange løsninger så du kan ikke bare holde dig til en af dem. Desuden er der en sammenhæng mellem k og D
Svar #6
22. oktober 2015 af Haxxeren
#5
Nu forstår jeg din tankegang. Kunne man ikke løse den mere "eksakt" uden at gætte på en løsning?
Svar #7
22. oktober 2015 af peter lind
Det kan gøres eksakt hvis det havde været en 2. grads differentialligning. Metoden kan formodentlig udvides til 4. grad. 4.grads ligninger er bare ikke særlig almindelig så jeg har ikke set det. I dette tilfælde kan det i første omgang beragtes som en 2. grads ligning med α''(x) som den ubekendte funktion. Derefter kan man så finde den endelige løsning ved at integrere løsningen to gange
Svar #8
22. oktober 2015 af Haxxeren
Okay. Lad os antage, at vi har:
- B·α''(x) = - C·0∫L α(x)·dx - M
Hvordan løser man denne eksakt uden at gætte på en løsning?
Svar #9
22. oktober 2015 af peter lind
Det gør du ikke. Du finder α''(x) som funktion af D. Derefter integrerer du α''(x) to gange og får α(x) som funktion af D eller med andre ord. Du får den funktion, der er fundet tidligere. Derefter fortsætter du bare som tidligere nævnt
Svar #10
22. oktober 2015 af Haxxeren
#9
Hmm, tror ikke jeg er med nu. Beklager.
Hvordan finder man α''(x) som en funktion af D?
Svar #11
22. oktober 2015 af Haxxeren
Måske er det nemmere med et taleksempel?
- 10 · α''(x) = - 5 · 0∫L α(x)·dx - 100
Svar #12
22. oktober 2015 af peter lind
Nej du løser den skjulte 2. ordensligning i α''(x) med D på højre side som du har angivet i #0. Hvis du ser bort fra løsningen til den homogene vil den være 2k. Integrere du den får du k*x2 som løsning Der vil godt nok også være et led som en arbitrær lineær funktion, men den har du allerede med i din oprindelige løsning Der vil godt nok også være et led som en arbitrær lineær funktion, men den har du allerede med i din oprindelige løsning
Svar #13
22. oktober 2015 af Haxxeren
#12
Har du tid til at vise det, for jeg er ikke 100% med. Måske bedre, hvis du viste nogle af trinene?
Jeg kan forstå, at vi skal starte med at tage udgangspunkt i den oprindelige differentialligning:
A·α''''(x) - B·α''(x) = - C·0∫L α(x)·dx - M
Svar #14
22. oktober 2015 af peter lind
Du omdanner den til differentialligningen A*α''''(x)-B*α''(x) = D
Kalder du α''(x) = f(x) giver det differentialligningen
A*f''(x)-B*f(x) = D
Den ligning løser du. Den giver α''(x) =-D/B+ f0((x) hvor f0(x) er en løsning til den homogene ligning.
Integrere du den to gang får du α(x) = -½D*x2/B +A0+A1*x + G(x) hvor G''(x) = f0(x)
Svar #15
22. oktober 2015 af Haxxeren
Ah, ja okay.
Hvilken partikulær løsning gætter du på den inhomogene andenordensdifferentialligning, når du finder -D/B?
Svar #16
22. oktober 2015 af Haxxeren
OPDATERING:
Du må gætte på en konstant, som får størrelsen -D/B. Det kan jeg godt se.
Nu kommer det tricky spørgsmål. Hvordan kan man plotte eller afbilde α(x) som en funktion af x, når den er en funktion af D, som også er en funktion af 0∫Lα(x)dx??
Svar #17
22. oktober 2015 af peter lind
Du har jo at D = - C·∫0L α(x)·dx - M. Det medfører jo så a D = - C·∫0L-½D*x2/B + A0+A1*x + G(x)·dx - M. Det giver en ligning til bestemmelse af D. Derefter er den "kun" en funktion af integrationskonstanterne
Svar #18
22. oktober 2015 af Haxxeren
Jeg ved ikke, hvad D er, så vi har:
D = - C · ∫0L (-1/2 · D · x2/B + A0 + A1· x + G(x))·dx - M
Lad os sige, at jeg er nået så langt, at jeg har bestemt min D, så skal jeg vel gå tilbage til min α(x) løsning:
α(x) = -1/2 · D · x2/B + A0 + A1· x + G(x)
hvor den eneste ubekendte er A0 og A1 og som kan bestemmes efter randbetingelser. Korrekt forstået?
Skriv et svar til: Fjerdeordensdifferentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
