Matematik

Hvordan kan det matematisk lade sig gøre?

22. oktober 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

SE VEDHÆFTET FIL.

Jeg sidder med opgave 7 d.

Svaret på a er: y=393x+3895.

Jeg har fået at vide at svaret på d er: man sætter de to ligninger lig med hinanden: 

393x+3895=779x+2995

3895-2995=779x-393x

900=386x

900/386=386/386x

2,3=x

Jeg forstår godt selve ligningen, det er ikke problemet, men jeg forstår ikke hvorfor man kan opstille de to ligninger over for hinanden og det så kan give et svar på opgave d, nemlig hvor mange år der går før fryser A er mindre end de samlede udgifter til fryser B. Hvordan kan det rent matematisk lade sig gøre??

Håber virkelig at nogen kan forklare! :-)

Vedhæftet fil: opgaver_m4.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2015 af peter lind

Det drejer sig jo om pæne lineære funktioner, så værdierne springer ikke helt vilkårligt. Du skal altså finde hvornår udgifterne til de to frysere er lige store. Den finder man så ved at sætte de to funktionsudtryk lig med hinanden. Lav evt. en graf for de to funktioner


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2015 af Stats

393x + 3895 = 779x + 2995

Det ville også være mere korrekt at anvende "≤" i stedet for "="

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
22. oktober 2015 af MMLL13

Peter Lind, så når man skal finde ud af, hvornår ligninger er "lige store", så kan man bare sætte ligningerne over for hinanden?

For jeg ville have siddet og gættet og sat tal ind på x'ets plads, som jo er antal år efter køb og så regnet det ud på den måde..


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2015 af Stats

y1 = 393x + 3895    (y1 og y2 er ikke punkter i denne formulering, men blot to forskellige funktioner)
y2 = 779x + 2995

y1 = y2                       ⇔             393x + 3895 = 779x + 2995

(Samme y værdi)                       (til en given x værdi vi regner os frem til)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #5
22. oktober 2015 af MMLL13

*funktionsudtryk ikke ligning :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. oktober 2015 af peter lind

#3 ja


Svar #7
22. oktober 2015 af MMLL13

Tak! :-)


Skriv et svar til: Hvordan kan det matematisk lade sig gøre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.