Matematik

Om henfald

23. oktober 2015 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad os sige jeg har en reaktionshastighed. 

Jeg ved reaktionen foregår i en lukket beholder med et bestemt volumen. Jeg ved hvilken temperatur den foregår. Jeg ved hvor meget reaktant jeg har. Jeg kender halveringskonstanten. 

Jeg skal dog bestemme hvor meget der er tilbage efter x sekunder. Hvordan kan jeg beregne det med den viden jeg har? 


Svar #1
23. oktober 2015 af Luxiee (Slettet)

Jeg er kommet frem til denne metode: 

Det fungere ikke hvis jeg tager enhederne med "op".
k er 3.2*10-3 M-1s-1 og t er 30 min = 1800s. 

Ser dette rigtigt ud?


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. oktober 2015 af Heptan

Man kan let beregne henfaldskonstanten

k=\frac{\ln 2}{t_{1/2}}

som kan indsættes i det integrerede hastighedsudtryk

[A]=[A]_0\cdot e^{-kt}

hvor [A]0 er startkoncentrationen. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2015 af Heptan

#1 Enheden er molær, altså M


Svar #4
23. oktober 2015 af Luxiee (Slettet)

Jeg arbejder med en reaktion af 2. orden. Kan det give andre enheder?

Har eksempelvis fået min halveringskonstant i tid / Liter 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. oktober 2015 af Heptan

Så kan du ikke gøre som i #1. Det afhænger af reaktionen og fasetilstandene.

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2015 af mathon

2. ordensreaktion

                                 \left [ NOCl \right ]_t=\left (k\cdot t+{\left [ NOCl \right ]_0}^{-1} \right )^{-1}

                                             k=\frac{1}{\left [ NOCl \right ]_0\cdot T_{\frac{1}{2}}}

enheden for k=M^{-1}\cdot s^{-1} 

                     


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2015 af mathon

Overskriften er misvisende.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2015 af Heptan

Eller for reaktionen A + B → produkter

2. ordensreaktion

\frac{[A]}{[B]}=\frac{[A]_0}{[B]_0}\cdot e^{kt([A]_0-[B]_0)}


Skriv et svar til: Om henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.