Matematik

reducering

09. november 2015 af Aleynaa - Niveau: A-niveau

Jeg har vedhæftet to opgaver om reducering. Jeg forstår slet ikke hvordan man kan beregne opgaverne. er gået helt kold. Håber at en venlig sjæl kan hjælpe mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2015 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2015 af mathon

                \frac{(x+3)^2}{6}+\frac{(x+5)(x-5)}{3}+\frac{x^2-3x-53}{6}

med fællesnævner:
                \frac{(x+3)^2}{6}+\frac{2(x+5)(x-5)}{6}+\frac{x^2-3x-53}{6}

på fælles brøkstreg:
                \frac{(x+3)^2+2(x+5)(x-5)+x^2-3x-53}{6}

ved brug af kvadratsætninger (som jeg flere gange har opfordret dig til at få lært)

                \frac{x^2+6x+9+2(x^2-25)+x^2-3x-53}{6}

hæv parentesen:
                \frac{x^2+6x+9+2x^2-50+x^2-3x-53}{6}
tællerreduktion:
                \frac{4x^2+3x-94}{6}

            

               


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2015 af peter lind

Du skal sætte dem på en fælles brøkstreg. Fællesnævneren er henholdsvis 6, 12ab og a2-1. I den første opgave skal du derfter gange parenteserne ud.


Svar #4
09. november 2015 af Aleynaa

Jeg tror som mathon siger, at jeg først må lære kvadratsætninger, det må være derfor jeg har svært ved at løse opgaverne. jeg prøver tak for hjælpen


Svar #5
09. november 2015 af Aleynaa

#2

                \frac{(x+3)^2}{6}+\frac{(x+5)(x-5)}{3}+\frac{x^2-3x-53}{6}

med fællesnævner:
                \frac{(x+3)^2}{6}+\frac{2(x+5)(x-5)}{6}+\frac{x^2-3x-53}{6}

på fælles brøkstreg:
                \frac{(x+3)^2+2(x+5)(x-5)+x^2-3x-53}{6}

ved brug af kvadratsætninger (som jeg flere gange har opfordret dig til at få lært)

                \frac{x^2+6x+9+2(x^2-25)+x^2-3x-53}{6}

hæv parentesen:
                \frac{x^2+6x+9+2x^2-50+x^2-3x-53}{6}
tællerreduktion:
                \frac{4x^2+3x-94}{6}

            

               

mathon  hvorfor sætter du 2 foran (x2+5) osv - er det fordi du har ganget 3 med 2 i nævneren


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2015 af mathon

Fordi midterbrøken forlænges med 2.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2015 af mathon

                \frac{4a+5}{4a}-\frac{3b-4}{3b}-\frac{4a+3b}{12ab}

brøkerne skaffes fælles nævner:

                \frac{3b(4a+5)}{12ab}-\frac{4a(3b-4)}{12ab}-\frac{4a+3b}{12ab}
 

                \frac{(12ab+15b)}{12ab}-\frac{(12ab-16a)}{12ab}-\frac{4a+3b}{12ab}

på fælles brøkstreg:

                \frac{12ab+15b-12ab+16a-4a-3b}{12ab}

                \frac{12a+12b}{12ab}=\frac{12(a+b)}{12ab}=\frac{a+b}{ab}


Svar #8
09. november 2015 af Aleynaa

Tak det er meget simpel når du viser det til mig, jeg har lært rtigtig meget tusind tak for den gode hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2015 af mathon

I den sidste:

         bemærk
                                   \frac{t\ae ller_1}{(a+1)}-\frac{t\ae ller_2}{(a-1)}+\frac{t\ae ller_3}{(a+1)(a-1)}      skaf fælles nævner…


Skriv et svar til: reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.