Matematik

Reduceringsudtryk

11. november 2015 af Jegvedingenting - Niveau: B-niveau

Hej, sidder lige med et udtryk der skal reduceres.

a - {a2 - [a2 - (1-a) · (2-a) + 2] }

Allerførst hvordan afgøres det om det er en plusparentes eller en minusparentes?

Er det fx hvis der står et minus foran det første a ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. november 2015 af SuneChr

a - {a2 - [a2 - (1-a) · (2-a) + 2] }
{} er en minusparentes
[] er en minusparentes
()·() er en minusparentes for hele produktet samlet i en fællesparentes for () og ()


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2015 af SådanDa

Ideen er blot at man i stedet for -(a+b) kan skrive -1*(a+b) og så gange ind i parantesen -(a+b)=-1*(a+b)=-1*a+-1*b=-a-b, så det afgøres af om der står minus foran parantesen :)


Svar #3
11. november 2015 af Jegvedingenting

Vil første trin så se sådan her ud, hvis jeg ophæver inderste parentes ()

a - {a2 - [a2 - 1+a · 2+a + 2] }

Og kan man trække "1+a og 2+a" sammen så der i stedet står 1a * 2a?


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. november 2015 af SådanDa

Nej, [a2-(1-a)(2-a)+2]=[a2-(2-a-2a+a2)+2], altså find først produktet af paranteserne når de ganges, så kan du opløse efter!


Svar #5
11. november 2015 af Jegvedingenting

Ah ja! Jeg glemte helt at de jo skal ganges ind i parenteserne.. Jeg prøver lige igen, smider mit bud ind om et par minutter, tak indtil videre ;-)


Svar #6
11. november 2015 af Jegvedingenting

a - {a2 - [a2 - (1-a) · (2-a) + 2] }

a - {a2 - [a2 - (2-a-2a+a2) + 2] } ganger ind i parentes

a -  {a- [a2 - 2+a+2a-a2 + 2] } skifter fortegn da det minusparentes

a - {a2 - a2 + 2-a-2a+a2 - 2] } ophæver firkantede parentes og husker at skifte fortegn igen (et alle udtrykkene der skal ha skiftet fortegn eller kun "-2" ?

a - a2 + a2 - 2+a+2a - a+2

Er ovenstående det korrekte udtryk at komme frem til som så skal samles og reduceres til det endelige facit?

Hvis a - a2 + a2 - 2+a+2a - a2 +2 er korrekt hvordan reducerer jeg det yderligere.. har prøvet et par gange nu men får ikke facittet 4a-a2

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. november 2015 af SådanDa

Det ser rigtigt ud, men ja det skal lige samles! Man kan vælge at samle hen ad vejen, altså for eksempel i den inderste parantes får du jo (2-a-2a+a2) det kan samles til (2-3a+a2), tilsvarende kan du hver gang du har opløst en parantes lige samle udtrykket, det gør det måske mere overskueligt, men det er også helt fint bare at samle til sidst :)


Svar #8
11. november 2015 af Jegvedingenting

Hvis andre skulle få brug for hjælp til at reducere udtrykket helt færdigt:

a - a2 + a2 - 2+a+2a - a2 +2 

a - 2+a +2a - a+2 (her ligger a tæt opad -2 så nybegyndere som mig skulle tro at de er sat sammen som 2a men nej.)

a+a + 2a -2 +2 -a2

4a - a2

Mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Reduceringsudtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.