Matematik

Beskrivende statistik hjælp :)

01. december 2015 af Brombas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen,

Jeg har fået givet et spørgsmål, jeg skal regne lidt på (Vedhæftet screenshot).

Jeg har prøvet at læse mig frem til fremgangsmåden, men desværre uden helt at forstå det.

Hvordan bestemmer jeg fordelingens kvartilsæt, når jeg kun har de kumulerede frekvenser?

I forlængelse af det hvordan beregner man så middeltallet og standardafvigelsen, når man ikke har "observation." ?

Jeg vil sætte meget pris på, hvis der var en, der gad at sætte mig ind i fremgangsmåden og den grundlæggende idé med det?

På forhånd mange gange tak :) Go' første december!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2015 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. december 2015 af peter lind

Det er jo netop de kumulerede frekvenser du skal bruge når du skal finde kvartilsættene se https://da.wikipedia.org/wiki/Kvartil. Frekvenserne kan du finde ved at trække den kumulerede frekvens for en værdi fra den forudgående kumulerede frekvens. Der gælder jo F(xk)-F(xk-1) = ∑1kf(xi) - ∑1k-1f(xi) = f(xi).

Middeltallet kan beregnes som m = ∑xi*f(xi) og variansen som s2 = ∑(xi-m)2f(xi)/(N-1)


Svar #3
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Frekvenserne udregnes sådan her så?

-3: 0,005

00: 0,32-0,005=0,315

02: 0,395-0,32=0,075

4: 0,55-0,395: 0,155

7: 0,72-0,55=0,17

10: 0,9-0,72=0,18

12: 1-0,9=0,1


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. december 2015 af peter lind

ja netop


Svar #5
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Hvordan kan jeg så bestemme kvartilsættet med frekvenser. Ud fra det link du sendte mig, bestemmer de kvartilsættet vha. observationer? Men da jeg hverken har antallet af observationer eller hyppigheden, men kun frekvenser, hvordan finder jeg så dette?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2015 af SådanDa

Du skal finde den observation som 25% af data er under, og den observation som 25% af data er over, det er mere overskueligt hvis du tegner din sumkurve, men det kan også læses direkte ud fra tabellen! :)


Svar #7
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Hvis man udleder det ud fra tabellen vil kvartilsættet så se sådan ud?

Førstekvartil: 0,32

Anden kvartil: 0,55

Tredje kvartil: 0,72


Svar #8
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

I må undskylde, hvis jeg er lidt op ad bakke ^^


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. december 2015 af SådanDa

Det skal du ikke tænke over, man skal jo lære det førend at man kan det :)
Men nej, hvis du igen kigger på linket i #2 kan du se følgende: "Første kvartil eller nedre kvartil er den mindste observation, hvor alle observationer der er mindre end den, udgør mindst 25% af alle observationerne.", kvartilerne er altså observationer, observationerne i dit datasæt er {-3,00,02,4,7,10,12}, Du kan se i din tabel at 32% fik 00 eller lavere, da 0,25 ligger i mellem 0,005 (som er procentdelen som fik -3) og 0,32 må der altså også gælde at 25% fik 00 eller lavere, så din nedre kvartil er 00. Ligeledes findes den øvre kvartil som den observation 25% af alle fik over (eller 75% fik under)!


Svar #10
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Okay okay, så det vil sige, at det kommer til at se sådan ud:

Førstekvartil: 00 - da 25 % af eleverne fik 00 eller derunder

Anden kvartil: 4: da 50% af eleverne fik mellem 2 og 4

Tredje kvartil: 10: da 75% af eleverne fik 10 eller 12

Hvilket må betyde, at 1/4 af eleverne dumpede altså?

På forhånd mange tak for hjælpen, sætter jeg stor pris på :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. december 2015 af SådanDa

Dine kvartiler er rigtige, men forklaringerne er lidt mærkelige, "Anden kvartil: 4: da 50% af eleverne fik mellem 2 og 4" Skriv i stedet "da 50% af eleverne fik 4 eller derunder" (andelen der fik 02 og 4 udgør jo kun 0,55-0,32=0,23 altså 23%) Og ligeledes med tredje kvartil, skriv "da 75% af eleverne fik 10 eller derunder".

Andelen af dumpede elever er jo blot andelen af elever som har fået -3 plus andelen som har fået 00, dette tal er det du kan læse i din tabel under 00, altså dumpede 32% eksamen! :)


Svar #12
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Aha, det giver mening! :) 

Peter lind skrev dette: Middeltallet kan beregnes som m = ∑xi*f(xi) og variansen som s2 = ∑(xi-m)2f(xi)/(N-1)

Jeg er udemærket godt klar over hvordan man på normalvis finder middeltallet/gennemsnittet, men må indrømme at jeg nok ser lidt forkert på det, når det kommer til den gældende opgave. 

Hvis jeg tager udgangspunkt i den formel, så skal jeg tage summen af x-værdierne (Karakatererne?) og gange dem med f(x) (kulmulerede frekvenser?) 

(32*1)/7= 4,57?

Synes ikke helt det ser rigtigt ud?

Og hvordan kommer jeg så videre til standardafvigelsen?


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. december 2015 af SådanDa

f(xi) er ikke den kulmulerede frekvens, men frekvenserne som du selv fandt i #3, du ganger altså hver karakter med sin tilhørende frekvens og summer dem derefter sammen! :)


Brugbart svar (1)

Svar #14
01. december 2015 af peter lind

Det er det heller ikke. Du beregener det som -3*0,005+0*(0,32-0,005)+ 2*(0,395-0,32) + ....


Svar #15
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Arg I see:

Så middeltallet kommer til at se sådan ud:
(-3*0,005)+(0*0,315)+(2*0,075)+(4*0,155)+(7*0,17)+(10*0,18)+(12*0,1) = 4,945

Hvilket vil sige at den gennemsnitlige "karakter" er 4,956. 

Hvilket bringer mig videre til standardafvigelsen, som jeg ikke helt forstår mht. den vedlagte formel.

I skal begge have tak for at være så tålmodige og yderst hjælpsomme :)


Brugbart svar (1)

Svar #16
01. december 2015 af SådanDa

Præcis, variansen finder du ved ∑(xi-m)2·f(xi) hvor m er middelværdien 4,956, så altså (-3-4,945)2·0,005+(0-4,956)2·0,0315+... osv.


Svar #17
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Varians: 

(-3*4,956)^2*0,005+(0-4,956)^2*0,315+(2-4,956)^2*0,075+(4-4,956)^2*0,155+(7-4,956)^2*0,17+(10-4,956)^2*0,18+(12-4,956)^2*0,1 = 19,886746

Standardafvigelse:

(19,886746)^0,5=4,459455796 - Hvilket vil sige at 4,45 er observationens gennemsnitlige afvigelse fra middeltallet - Hvordan oversætter jeg det til spørgsmålet :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. december 2015 af SådanDa

Så har du fundet standardafvigelsen, hvad mener du med at oversætte det til spørgsmålet?


Svar #19
01. december 2015 af Brombas (Slettet)

Altså hvad kan jeg udlede fra standardafvigelsen i forhold til spørgsmålet 


Brugbart svar (1)

Svar #20
01. december 2015 af SådanDa

Altså hvordan du kan fortolke på det? Altså en standardafvigelse på 4,45 er jo forholdsvis stor, det vil sige at fordeling af karakterene er spredt meget ud, du kan jo også se i din frekvensudledning at observationerne ikke samler sig inde omkring 4-7 stykker, men at der er mange både i den lave ende og i den høje ende! :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.