Matematik

Differentialkvotient

06. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Min opgave lyder såldes: 

Bestem ved håndkraft ligningen for en tangent til grafen for funktionen for f. Funktionen f har forskrift

f(x)=−2x2+5x−3

og røringspunkt for tangenten har førstekoordinat 2.

1) Hvad menes der med "håndkraft"? 

2) Er der nogen der kan forklare mig hvad jeg skal, da jeg simpelthen ikke forstår spørgsmålet eller meningen med opgaven, og halvdelen af min matematik aflevering til på søndag omhandler og ligner dette spørgsmål? HJÆLP!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2015 af SådanDa

Med "håndkraft" menes blot at du ikke skal lave udregninger på pc eller lommeregner og lign. Men selv regne tingene :)

Du skal finde ligningen til tangenten i punktet (2,f(2)).

Ligning for tangenten i et punkt (x0,f(x0)) er: y=f(x0)+f'(x0)·(x-x0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2015 af StoreNord

med "håndkraft":

Der menes at du uden regnemaskine skal differentiere f(x).

-- man må vel egentlig heller ikke bruge formelsamling.    :)


Svar #3
06. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Okay, hvis ligningen er den overstående, hvordan skal jeg så sætte tallene ind i ligningen? :o 


Svar #4
06. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

For tænker lidt, jeg skal finde ligningen men er ligningen ikke lige her: 

f(x)=−2x2+5x−3

??? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2015 af SådanDa

Du skal starte med at differentiere f(x), altså find f'(x) :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2015 af SådanDa

Okay, den ligning der er opgivet er et polynomium, til hvert punkt i polynomiet kan du tegne en ret linje som rører (tangerer) polynomiet i netop dette punkt, dette kaldes tangenten til polynomiet i punktet. Der er forskriften for denne linje du skal finde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2015 af thereseselchau (Slettet)

Du skal gøre brug af tangentligningen, y=f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0)

Du starter med at finde differentialkvotienten

f'(x)=-4x+5

Du får oplyst at første koordinaten ved røringspunkt med grafen er 2 (dette er x-koordinaten). Du går så igang med at beregne de forskellige parametre. x_0 repræsenterer et bestemt vilkårligt tal i dette tilfælde er det 2.

f'(2)=-4*2+5=-3

f(2)=-2*2^2+5*2-3=-8+10-3=-1

Nu skal du bare sætte ind i tangent ligningen 

y=-3*(x-2)-1=-3x+6-1=-3x+5

Altså er ligningen for tangenten y=-3x+5


Svar #8
07. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Nååår så førstekoordinat betyder blot f'(x) = f'(2) ??? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2015 af SådanDa

Førstekoordinaten er x-koordinaten, så så i punktet med førstekoordinat 2 vil hældningen være f'(2), ja :)


Svar #10
07. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Men hvordan går du fra den første f'(2) til den anden?? Altså hvordan får du -4 * 2 + 5 = -3 tl det nedenunder? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. december 2015 af SådanDa

Det er ikke mig der har skrevet det, men vedkommende er jo kommet frem til at f'(x)=-4·x+5, fot at finde f'(2) sættes 2 ind på x' plads, det giver f'(2)=-4·x+5=-3, derefter kigger vedkommende på f(x)=-2·x2+5x-3 (altså den oprindelige funktion) Og sætter ligeledes x=2 ind der? :)


Svar #12
07. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Nåår men skal jeg både ha f'(2) og f(2) med ??? 


Svar #13
07. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Og kan du fortælle mig hvad forskellen på f(x) og f'(x) er for det er rimelig væsentligt for at forstå det tror jeg :-D


Svar #14
07. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Men kan simpelthne ikke se hvor hun får tallene fra når hun sætter ind i tangentligningen?? Jeg kender jo ikke f(x0) 

og er x0 ikke = 2 som er førstekoordinatet? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. december 2015 af SådanDa

Ja, selvfølgelig, det er ret væsentlig :D

f(x) er din funktion, den du har fået opgivet til at starte med, altså f(x)=−2x2+5x−3

f'(x) er funktionen du får ved at differentiere din funktion f(x), du differentierer sådan en funktion som f(x) ved (a·xn)'=n·a·xn-1 på hvert led, og led der ikke ganges med x forsvinder, derfor finder du din differentierede som:

f'(x)=-2·2·x2-1+1·5·x1-1=4x+5


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. december 2015 af SådanDa

Og jo, formlen for tangent ligningen gælder i punktet (x0,f(x0)), det vil sige at i dit tilfælde er x0=2, x lader du bare være x!


Skriv et svar til: Differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.