Matematik

Hjælp til redegørelse af tangent

07. december 2015 af Caro2003 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har fået denne opgave, men er lidt i tvivl om, hvorda den skal løses.. Håber nogen kan hjælpe :-) Tak på forhånd!

Opgave 6
En funktion f er givet ved forskriften      f(x)=3x^(2)-5x+4
Linjen l er givet ved ligningen y=x+1

a) Gør rede for at linjen l er tangent til grafen for f


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2015 af peter lind

Der er flere muligheder.

Nemmest. Vis at grafen for f(x) og linjen har netop et punkt til fælles.

lidt mere  omfattende: Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 2 Vis dernæst at den fundne værdi giver ens y værdi for den fundne løsning, når det indsættes i funktionsudtrykkende.

Mest omfattende. Brug tangentligningen


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2015 af PeterValberg

#0 Linjen l kan kun være en tangent til grafen for f,
hvis der er netop ét skæringspunkt mellem l og f, løs derfor ligningen:

3x2 - 5x + 4 = x + 1
3x2 - 6x + 3 = 0

ét skæringspunkt (diskriminant lig med nul), så er linjen l en tangent til grafen for f....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2015 af StoreNord

l har hældningen 1.

f'(x)=    6x-5=1 <=> 6x=6 <=> x=1

Dvs f har kun hældningen 1 i x=1, hvor f(x=1) = 3*12 -5*1 +4 = 2

Altså i punktet (1,2). Og dèr kommer y sørme også!


Skriv et svar til: Hjælp til redegørelse af tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.