Dansk

Analyse af sætning

13. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Mit nye liv i den lille by, som vi bor nu, er ret roligt og ensformigt. 

Mit nye liv = x 

I den lille by = trekant 

er = o 

roligt og ensformigt = subjektsprædikat 

Er dette rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2015 af Vægtløs (Slettet)

[Mit nye liv i den lille by] er subjekt

[er] er verballed

[ret roligt og ensformigt] er subjektsprædikat

[som vi bor i nu] er vist nok adverbialled for den ydre sætning, så vidt jeg husker.

For den relative bisætning i sig selv gælder: [som] er objekt, [vi] subjekt, [bor] verballed og [i nu] adverbialled.


Svar #2
13. december 2015 af Linneaalbrechtsen (Slettet)

Vi bor i en køn, malerisk by med velbevaret byport, middelalderlig markedsplads osv. 

Hvad er hvad her? 

Vi = x 

Bor = o 

er hele "køn, malerisk .... osv" så genstandsled (trekant)? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2015 af Vægtløs (Slettet)

Google "syntaktisk analyse" og du finder mange glimrende vejledninger :-) ("Teach a man to fish...", du ved).

Men: Nej, der er ikke take om objekt/genstandsled, men et adverbialled:

Adverbielle led er ord (eller sætninger) der fortæller noget om tid, sted, måde, grad, årsag m.m. Adverbielle led består oftest af adverbier eller præpositionsforbindelser (se lektion A), f.eks.

     Han rakte mig trøjen igår

     Han rakte mig trøjen over bordet

Kilde: http://fjern.egl.ku.dk/quiz/index.php?directory_id=89


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2015 af Stygotius (Slettet)

# 3

Alle disse analyseforsøg er kaotiske.

Der er ikke tale om et adverbialled. "køn" og  "malerisk"  er adjektiviske, attributive underled til "by"

Der er ikke noget "osv." til "køn og malerisk".

"i den lille by" er en adverbiel præpositionsforbindelse.

"som" i "som vi bor i nu" er ikke noget objekt, men styrelse for præpositionen " i ".. .. 

"igår"  =  "i går" 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2015 af Vægtløs (Slettet)

Nå nå, angrib da gerne min kildes måde at stave på, men værre er det heller ikke (glimrende brug af lighedstegn og ellipse også, hvis vi skal være så krakilske).

Resten kan attribueres til min uvidenhed/dårlige hukommelse, ak, men hvor er det dog godt, her er sådan nogle som dig, der rigtigt kan sætte tingene på plads og sprede godt humør :-)


Skriv et svar til: Analyse af sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.