Matematik

Ligning for parabel

24. januar 2016 af pedersen1796 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er ved at løse denne opgave – se vedhæft.

Jeg har løst alle delopgaver på nær delopgave b.

Er der en smart måde at vise at parablen har den opgivet ligning? Jeg ved ikke hvordan jeg skal eftervise det.

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2016 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2016 af StoreNord

Differentièr y, så du finder tangentens hældning.

I x=0 skulle arc tangens til hældningen gerne være ca 10 grader. Check også y(0) og y(9)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2016 af Soeffi

#1

a) Hældningen = tan(10º) = 0,176.

b) For parablen y = ax2 + bx + c gælder at skæringspunktet med y-aksen er c og hældningen i skæringspunktet med y-aksen er b. Dvs. vi har eftervist at b = 0.176 og c = 5 passer. Tilbage er a. Den kan eftervises ved at se om kurven går igennem punktet (9;3,5). Man får: y = -0,038·92 + 0,176·9 + 5 = 3,506. Dette ses at stemme med 2 betydende cifre.

c) Højden er y-værdien af parablens toppunkt. Denne findes ved at differentiere funktionen f(x) = -0,038·x2+0,176·x+5 og sætte den lig med 0: f'(x) = 0 => (-1/ 6)·x + 5 = 0 => -0,076x + 0,176 = 0 => x = 2,316. 

Højden er f(2,316) = 5.204

d) Spærfoden har ligningen går gennem punkterne (0,5) og (9;3,5) og har derfor forskriften: g(x) = - (1/6)·x + 5. Afstanden er |f(x) - g(x)| = |-0,038x2 +0,176x + 0,167x + 5 - 5| = |-0,038·x2 + 0,009·x| = -0,038·x2 + 0,343·x for 0 < x < 9. 

e) Største lodrette afstand findes for [-0,038·x2 + 0,343·x]' = 0 => -0,076x + 0,343 = 0 => x = 4,51. Maksimumafstanden bliver -0,038·4,512 + 0,343·4,51 = 0,774


Skriv et svar til: Ligning for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.