Matematik

Kvadratsætning

14. marts 2016 af pashtoon123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen der kan forklare mig, hvor 12ab kommer fra? Jeg forstår ellers resten :/ 

(2a + 3b)^2  ----> 4a^2 + 9b^2 + 12ab 

tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2016 af mathon

  (2a + 3b)2 = (2a + 3b)(2a + 3b) = 4a2 + 6ab + 6ab + 9b= 4a2 + 12ab + 9b2


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2016 af JohanneSigurd1 (Slettet)

Det er det dobbelte produkt.

Sætningen siger jo  (a+b)^2=a^2+b^2+2ab 

Hvis vi siger a=2a og b=3b, så giver det god mening. Du er med på de første to, men 12ab findes ved at tage a*b*2. Læg mærke til, at man SKAL gange med hinanden og så gange med 2.

 2a*3b*2=12ab


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2016 af Stats

(2a + 3b)2 = (2a + 3b)(2a + 3b) = (2a + 3b)·2a + (2a + 3b)·3b
= 2a·2a + 3b·2a + 2a·3b +3b·3b = 4a2 + 12ab + 9b2

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2016 af peter lind

Den kommer fra det dobbelte produukt. Der gælder (u+v)2 = u2+v2+2*u*v.  De 12a*b svarer til det sidste led


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2016 af Soeffi

#0 ({\color{Red} 2a} +{\color{blue} 3b})^{2}=({\color{Red} 2a})^{2} +2({\color{Red} 2a})({\color{blue} 3b})+ ({\color{blue} 3b})^{2}={\color{Red} 4a}^{2}+12{\color{Red} a}{\color{blue} b}+{\color{blue} 9b}^{2}

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2016 af Stats

Det mest praktiske er at anvende metoden:

(a + b)2 = (a + b)(a + b)

Hvor den ene (a + b) benævnes med u

(a + b)(a + b) = u(a + b) = ua + ub

Indsætter u = (a + b)

(a + b)a + (a + b)b = a2 + ba + ab + b2 = a2 + 2ab + b2

Metoden gør også en i stand til at kunne reducere former som (a + b + c + ... + n)2 (og så bliver der kun brugt reglen om at gange ind i parenteser)

I stedet for at kvadratsætningen bliver en 'huske formel' og gør en ude af stand til at kunne løse former som den ovenfor.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2016 af MHR1993 (Slettet)

#0

Det kan måske være en fordel at huske kvadratsætningen i ord:
Kvadratet på en toleddet størrelse er første led i anden plus andet led i anden - plus el. minus det dobbelte produkt.
Det dobbelte produkt er (lidt løst sagt vil jeg gerne lige tilføje inden matematikerne kaster sig over mig) "produktet af parentesens indhold" ganget med to.
I dit tilfælde altså (2a · 3b) · 2 = 6ab · 2 = 12ab.


Skriv et svar til: Kvadratsætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.