Bioteknologi

Syre-base og titrering

14. marts 2016 af LouisSMW (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Har fået disse spørgsmål spørgsmål..

1. Hvordan kan det være at jo mere en syre bliver fortyndet, jo mere agerer den som en stærk syre?

2. Hvordan kan det være at når en syre har en lav pKs, er den stærk?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2016 af Heptan

1. Stærke syrer dissocierer i høj grad. Når en svag syre bliver fortyndet er det mere sandsynligt at den afgiver en proton end at den korresponderende base optager en. Det skyldes Le Chateliers princip, idet ligevægten

HA+H_2O \rightleftharpoons A^- + H_3O^+

forskydes mod højre ved fortynding.

2. Med syrestyrkeeksponenten pKs kan man associere en ligevægtskonstant Ks, som fortæller hvor ligevægten er forskudt. Små pKs-værdier giver store ligevægtskonstanter, som betyder at ligevægten er forskudt mod højre, dvs. en høj dissociationsgrad.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2016 af mathon

2. Hvordan kan det være at når en syre har en lav pKs, er den stærk?

                \log_{10}(x) er en voksende funktion
hvoraf:
                k_{s1}>k_{s2}\Rightarrow \log(k_{s1})> \log(k_{s2})
                k_{s1}>k_{s2}\Rightarrow -\log(k_{s1})< -\log(k_{s2})
                k_{s1}>k_{s2}\Rightarrow pk_{s1}< pk_{s2}


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2016 af mathon

1. Hvordan kan det være at jo mere en ikkestærk syre bliver fortyndet, jo mere agerer den som en stærk syre?

   der gælder Ostwalds fortyndingslov:

                               c_s\cdot \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }=k_s\; \; \; \; \; 0<\alpha <1      hvor \alpha er dissocieringsgraden

hvor   c_s og \frac{\alpha ^2}{1-\alpha } er omvendt proportionale.

Mindskes c_s, øges \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }, hvilket kun kan ske, når \alpha øges.

Med andre ord:
                          Når den ikkestærke syre fortyndes, øges dens protonering.


Svar #4
16. marts 2016 af LouisSMW (Slettet)

Kan spørgsmål 2 ikke besvares med noget som omhandler halvækvivalenspunktet?'

Og tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2016 af Heptan

Man kan aflæse pKs på pH-aksen halvvejs til ækvivalenspunktet, hvis syren er svag. Titrerer man en stærk syre med en stærk base kan man aflæse pH = 7 i ækvivalenspunktet.

Skriv et svar til: Syre-base og titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.